ВРАЊАНКА У ОДБРАНИ ЋИРИЛИЦЕ: Графичка дизајнерка Биљана Станковић награђена на међународном конкурсу у Русији

Д. РИСТИЋ

30. 07. 2021. у 08:15

БИЉАНА Станковић, графички дизајнер из Врања, добитница је награде на међународном конкурсу "Модерна ћирилица", расписаном у Русији.

ВРАЊАНКА У ОДБРАНИ ЋИРИЛИЦЕ: Графичка дизајнерка Биљана Станковић награђена на међународном конкурсу у Русији

Фото Приватна архива

Доцент на Одсеку за графички дизајн Факултета уметности у Нишу се, тако, нашла у престижном друштву дизајнера чији радови - по оцени стручног жирија - представљају будућност ћирилице на глобалном нивоу. Биљанин рад је, међу више од 200 радова из читавог света, високо оцењен, као аутентична верзија писаних ћириличних слова.

- Награда ми значи јер показује да то писмо вреди и да наши дизајнери имају шта да покажу и у међународној конкуренцији. Лично, ово доживљавам као подстрек за даљи рад и већ имам нове идеје, које ће такође бити базиране на рукописним облицима, јер је калиграфија моја велика љубав - каже Биљана.

Фото Приватна архива

А, њен рад - назван "Минеа" - заправо је својеврсна породица фонтова различитих дебљина исписа и у Србији је већ награђен на конкурсу за графички дизајн "Грифон".

Биљана Станковић додаје да ћирилица ни код нас није адекватно заступљена у фонтовима, а разлоге за слабу заступљеност треба тражити у малом тржишту и слабој комерцијалној прођи оваквих фонтова. Као професор, она се труди да студенте на свом предмету Писмо мотивише да обрате више пажње на ћирилицу и упусте се у дизајнирање.

Мисија још од 1999.

Подсетимо, "Модерна ћирилица 2021" је међународно такмичење у дизајну које се периодично одржава још од 1999, а циљ је да се добије што објективнија представа о тренутном стању ћирилице и проналажење најбољих примера њеног развоја. Победнички радови ће бити објављени у каталогу и на путујућој изложби, а ауторима следују почасне дипломе и најновије верзије апликација за графички дизајн.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)