КОД ОСМОРО ОТКРИВЕН КАРЦИНОМ ПЛУЋА: У Институту за плућне болести превентивно прегледана 543 пацијента

Ј.С.

29. 07. 2021. у 13:34

ПОКРАЈИНСКА влада покренула је пројекат раног отривања рака плућа, односно детекцију нискодозним скенером (LDCT), помоћу којег се могу приказати мање туморске сенке,невидљиве уобичајеним дијагностичким поступцима.

КОД ОСМОРО ОТКРИВЕН КАРЦИНОМ ПЛУЋА: У Институту за плућне болести превентивно прегледана 543 пацијента

ФОТО:Прес биро Покр.владе

Пројекат се спроводи на Институту за плућне болести Војводине у Сремској Каменици где су током протеклих 10 месеци, уз прекиде због епидемије ковида 19, прегледана 543 пацијента. Откривено је да њих осморо имају карцином.

Овом методом обухваћене су високоризичне групе, у које спадају особе старије од 50 година, пушачи, као и они који имају породичну историју оболевања од рака плућа или друге хроничне плућне болести.

- Позивамо све грађане Новог Сада који препознају један од ових критеријума код себе да се консултују са својим изабраним лекаром и обаве превентивни преглед плућа. - апелују из Покрајинског секретаријата за здравство.

Покрајински секретаријат снабдео је здравствене установе неопходном опремом за ове прегледе, а у току су завршне активности да се пројекат настави и спроводи и на територији целе Војводине.

У последњих десет година број новооткривених случајева карцинома плућа у Војводини повећао се за 12 одсто. Рак плућа је најзаступљенији тумор код мушкараца, а други је по учесталости код жена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)