НОВИ ПРИКАЗ ИСТОРИЈЕ: Прекогранична сарадња са бугарском оживела Музејски трг у Лесковцу

И. МИТИЋ

29. 07. 2021. у 06:21

УЛИЦЕ око Музеја затворене за саобраћај, а врата тек реновираног хола широм отворена за посетиоце. Околина у тоталном мраку.

НОВИ ПРИКАЗ ИСТОРИЈЕ: Прекогранична сарадња са бугарском оживела Музејски трг у Лесковцу

Фото И. Митић

На фасади зграде, у 3Д технологији, смењују се кадрови предмета који сведоче о осам миленијума дугој историји града на Ветерници... На видео-биму филм о његовој туристичкој понуди, а на музејском тргу камени експонати који су после много година изашли из депоа ове установе.

Ово је само део двогодишњих активности лесковачког Народног музеја које су приказане на свечаности поводом завршетка пројекта прекограничне сарадње са бугарским Ботевградом.

У реновирање хола, изградњу приступне рампе и тоалета за особе са инвалидитетом, те сувенирнице и Информационог центра, формирање лапидаријума и дигитализацију поставке укупно је уложено готово 240.000 евра. ЕУ је донирала нешто више од 207.000, а остатак је обезбеђен из градског буџета.

- Овим пројектом излазимо из оквира традиционалног и улазимо у свет новог, модерног и виртуелног - истакла је Мира Ниношевић, директорка Народног музеја у Лесковцу, установе која је сада окружена са 12 посебно осветљених и заштићених, камених експоната, а централно место заузима питос, велика посуда за чување житарица или вина, стар близу два миленијума.

- На тргу ћемо оживљавати прошлост, али ће он бити место дружења и спознаје, где ће се наша деца окупљати кроз различите радионице, промоције, предавања, концерте - додаје Мира Ниношевић.

Фото И. Митић

За те намене су набављене нове музејске полице, витрине и панои, а градоначелник Горан Цветановић је подсетио на чињеницу да је лесковачка установа ове године, по четврти пут, проглашена за најбољу у Србији.

Кустос и један од аутора пројекта Сузана Ранђеловић истиче да су део овог пројекта још књига, мапа и документарни филм о туристичким потенцијалима и културној баштини Лесковца и Ботевграда.

АТРАКЦИЈЕ

ПОСЕБНА група пројектних активности је дигитализација поставке уз помоћ модерних технологија и разних апликација. Једна од њих је намењена едукацији најмлађих кроз забаву, а уз помоћ друге посетиоцима се омогућава да виртуелно обуку изложену одећу с краја 19. и почетком 20. века. Кроз нарочите наочаре могу и да "додирну" експонате, уз пратећи аудио-опис...

Mира Ниношевић, Фото И. Митић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)