БРОДСКОМ УЛИЦОМ И БРОД МОЖЕ ДА ПЛОВИ: Чак и најмање падавине доносе велике проблеме становницима суботичког насеља Гат

Ј. ЛЕМАЈИЋ

29. 07. 2021. у 07:26

СВАКА мало јача киша за становнике суботичког насеља Гат је нова мука. Због ниске коте на којој се налази, улице су поплављене водом до колена, која продире у куће и мештанима ствара огромне проблеме.

БРОДСКОМ УЛИЦОМ И БРОД МОЖЕ ДА ПЛОВИ: Чак и најмање падавине доносе велике проблеме становницима суботичког насеља Гат

Фото Архива

Уз атмосферске падавине неизоставно се излије и фекална канализација, те ово није само комунални него и здравствени и еколошки проблем.

Тако је у Бродској улици недавно могао и брод да плови. Марија Кривошија Белас прича да када је купила кућу, није знала за овај проблем, све док 2014. у великој поплави није страдао цео стамбени простор.

- Од тада се понавља сваке године. Сада је дошло до изливања у купатило и из њега у кухињу.

Обраћали смо се свима, од месне заједнице, комуналне, до ватрогасаца и Градске куће - каже Марија, показујући на одбрамбени степеник испред куће, који су донедавно замењивали џакови.

- Трпим огромну штету. Ово је осма година како нисмо ништа могли да улажемо, мислећи да ће се овај проблем решити. Међутим, више нисмо могли да живимо са таквим зидовима, влагом, прљавштином и нередом и одлучили смо да кренемо у реновирање купатила и кухиње, док се сад овај излив није десио. Фасаду смо одложили за септембар, јер постоји опасност од урушавања.

Мука мештани очајни, Фото Архива

Како је и сама улица под нагибом, у Бродској се као низ тобоган вода слива са Београдског и Сомборског пута и завршава тачно испред капије Драгомира Стојковића, чија кућа се налази на најнижој тачки у улици. За 35 година, колико овде живи, Драгомир каже да је овај проблем постао све израженији у последњих неколико година, те апелује на надлежне да га што пре реше. У сличном проблему су и станари улица Карола Милодановића и Филипа Вишњића.

- Ове године до сада нам је поплавило четири пута, прошле године два, а претпрошле чак седам пута. У дворишту буде око пола метра а унутра око 15 центиметара воде. Пливају сви ламинати, намештај сав буде натопљен водом и фекалијама, зидови такође. Таквом брзином улази вода да се дижу фуге са плочица, отпада глет - прича Бранка Вереш Барањи, која већ четири године издаје апартмане за смештај. - Када се то деси не могу да радим неколико дана јер је потребно да се зидови осуше, изветри мирис... Дешавало се да поплава буде и када су гости ту, па им онда аутомобили пливају у води.

Фото Архива

КОКОШКЕ СЕ ПОДАВИЛЕ

ОВДЕ живим од 1984. и из године у годину поплаве су све веће. Људи се прикључују на мрежу, али очигледно она не подржава оволики број корисника - прича Ружа Ивковић Ивандекић. - Вода је пола метра, спасавам и дижем шта могу, сада су ми се кокошке подавиле у дворишту. Инспекција дође, услика и каже узмите црево и почистите. Све нуспросторије у дворишту су за обијање и рушење, а ново смо градили. И пола сата после поплаве вода шикља из уличне канализације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)