ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА ОБРАТИО СЕ РФЗО: Лекове за подизање естрогена ставити на позитивину листу

Танјуг

27. 07. 2021. у 20:39

ЗАШТИТНИК грађана затражио је од Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) да обезбеди услове да се на Листу лекова који се издају на терет обавезног здравственог осигурања уврсте лекови за подизање нивоа естрогена који су неопходни за очување здравља транс жена, али и оних које су прошле менопаузу и оних којима је одстрањена материца.

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА ОБРАТИО СЕ РФЗО: Лекове за подизање естрогена ставити на позитивину листу

Фото: Depositphotos

У препоруци Заштитник истиче да Централна комисија за лекове РФЗО-а треба да прихвати предлог Републичке стручне комисије за трансродна стања о стављању лекова "естрадиол" ампуле и "естрадиол валерат" таблете на Листу лекова и да ту измењену листу затим треба да усвоји Управни одбор РФЗО.

РФЗО има рок од 60 дана да обавести Заштитника грађана о поступању по тим препорукама.

После сазнања да од 2012. године није у промету лек за одржавање хормонског статуса транс особа, као и жена којима је рађена хистероктомија и жена после менопаузе који се производио у Србији и налазио на А1 Листи лекова, Заштитник грађана је по сопственој иницијативи у јулу 2019. године покренуо поступак контроле правилности и законитости рада органа надлежних за ту област.

Информације о разлозима вишегодишње недоступности лека Заштитник грађана је затражио од Агенције за лекове и медицинска средства, РФЗО, Министарства здравља, Републичке стручне комисије за трансродна стања Клиничког центра Србије, у чијем саставу је Клиника за психијатрију, Кабинет за трансродна стања.

Заштитник грађана је на основу достављених одговора утврдио да се лек за подизање нивоа естрогена више не производи у Србији, да се не може наћи у редовној продаји и да се повремено може купити код апотекара "на црно" по много већим ценама од тржишних.

Мишљење председнице Републичке стручне комисије за трансродна стања, које је добио Заштитник, јесте да је потребно да се хитно обезбеди снадбевање сличним леком.

Међутим, одлуку о стављању одређеног лека на Листу лекова доноси Централна комисија за лекове РФЗО која је у априлу 2021. године одлучила да одложи изјашњење о том питању узевши у обзир, како су навели у одговору Заштитнику грађана, "мали број пацијената који би били кандидати за те лекове" и то што у Европи није регистрован ампуларни облик лека "естрадиол" већ само "естрадиол валерате" таблете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)