БРАНЕ РОД ОД СМРДИБУБА: Парадајз у баштама у Бачкој "обрали" суша и штеточине

З. Рајић

27. 07. 2021. у 08:25

НА пијацама у Бачкој парадајз је доступан купцима по повољним ценама од 40 до 60 динара по килограму, захваљујући добром приносу у пластеницима, а они који су га гајили у баштама имаће једва за сопствене потребе, јер су род у великој мери "обрали" суша и штеточина звана смрдљиви мартин.

БРАНЕ РОД ОД СМРДИБУБА: Парадајз у баштама у Бачкој обрали суша и штеточине

Фото З. Р.

- Дуго није било кише, али још већа невоља од суше је најезда смрдибуба, које исисавају сок из парадајза и остављају жуте мрље и непријатан мирис на плодовима - прича Стеван Ковачевић из Куле. - Да ми труд не би сасвим пропао, прскао сам "мартине" препаратом купљеним у пољопривредној апотеци, од чега одмах падају, али не желим да користим превише "хемије", јер то неминовно трује и плодове.

На нешто више од пола хектара парадајз "на отвореном" узгаја Душко Ланчушки из Сивца, који од овог поврћа продаје "чорбу" за aцу, а бербу ће имати крајем августа.

У пластенику Еванђеоске цркве у Куцури посађено је 500 струкова парадајза на површини од 16 ари.

- Сетву смо обавили у мају, а не у марту, као уобичајено, што је била срећа, јер смо избегли смрзавање расада. Добили смо ситније, али врло укусне плодове, које смо донедавно продавали за 100 динара килограм, али је цена у међувремену пала - наводи свештеник Александар Суботин.

- Смрдибубе су се појавиле и у пластенику, али нећемо их хемијски третирати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)