ФЕКАЛИЈЕ ПРОБИЛЕ БЕДЕМ: Нови акцидент на таложном пољу фарме свиња у Темерину, грађани траже да реагује инспекција

З. Рајић

24. 07. 2021. у 08:25

ГРАЂАНИ Темерина, који захтевају да се затвори фарма свиња у саставу аустријске компаније "Герлингер", открили су ове седмице нови акцидент на локацији лагуне (таложног поља), где се одлаже течни стајњак из обора.

ФЕКАЛИЈЕ ПРОБИЛЕ БЕДЕМ: Нови акцидент на таложном пољу фарме свиња у Темерину, грађани траже да реагује инспекција

Карлица показује на таложно поље / Фото З. Рајић

Представник грађана Миленко Карлица наводи да је дошло до изливања фекалија из лагуне на суседно општинско земљиште, одакле се загађење подземним путем пренело у канал који се улива у Јегричку, аутохтону војвођанску реку, проглашену за парк природе.

- То је ново тровање канала, за чију су воду пре две године, кад је такође пробијен бедем лагуне, стручњаци Института за јавно здравље Војводине и Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине ПМФ у Новом Саду утврдили да је квалитета четврте класе, што је знак да није ни за купање ни за пецање. Таква се улива у Јегричку и даље загађује Тису и Дунав - истакао је Карлица.

Иако су сва њихова обраћања надлежним органима досад остајала без одјека, грађани су се поводом најновијег акцидента обратили 21. јула начелници општинског Одељења за инспекцијске послове Тамари Карановић, а 22. јула покрајинској водној инспекторки Дубравки Вељовић.

- Тражимо да општински грађевински инспектор обави надзор над такозванoм лагуном и провери да ли је изграђена прописно, да ли је бедем подигнут недозвољеним радовима и да ли је до цурења фекалија дошло услед његовог попуштања. Захтевамо да о акцидентној ситуацији, која се годинама понавља, буде обавештено јавно тужилаштво, јер је евидентно реч о кривичном делу у еколошком смислу - рекао је Карлица.

Лагуна се излила на општинско земљиште / Фото З. Рајић

Од водне инспекције се очекује да после утврђеног стања на терену хитно наложи затварање фарме. Остаје да се види хоће ће инспектори реаговати овог пута, јер грађани и сами констатују да су њихова досадашња настојања да зауставе загађење са фарме "Темерин аграр" подсећала на борбу с ветрењачама.

- Проблем би могао лако да се реши, али га надлежни "жонглирају", пребацујући одговорност једни на друге, не марећи што се људи трују и природа девастира - каже еколошки активиста Немања Обрадовић.

КОМПАНИЈА: БИТНО НАМ ЈЕ ВАШЕ ЗДРАВЉЕ

На фарми не желе да се изјашњавају о примедбама грађана, напомињући да се за све пита руководство "Герлингера", које је преко аташеа аустријске амбасаде др Кристијана Бравенца поручило да су "сви захтеви грађана пажљиво регистровани, јер је компанији веома битно здравље становништва". Карлица каже да несмањени смрад са фарме и најновији акцидент на лагуни оспоравају искреност те поруке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)