НОШЊЕ СТАРЕ ЈЕДАН ВЕК: Изложба „Чувари традиције“ представила богату баштину Буњеваца у Суботици

Ј.ЛЕМАЈИЋ

23. 07. 2021. у 21:32

„БУЊЕВАЧКА народна ношња са почетка XX века“, девета панел конференција „Усмено народно благо, обичаји и традиција бачки Буњеваца“, вештине израде колача божићњака, уметничких дела од сламе и белог шлинга, само су део манифестације „Чувари традиције“, којом је приказана богата баштина Буњеваца у Суботици.

НОШЊЕ СТАРЕ ЈЕДАН ВЕК: Изложба „Чувари традиције“ представила богату баштину Буњеваца у Суботици

Фото: Ј.Л.

Скуп је организовало неколико удружења Буњеваца а подржао га је и Град Суботица.

 - Велико је задовољство што нам се пружа прилика да у овом периоду искушења организујемо различите програме и садржаје који доприносе развоју културе нашег града. Ово је једна од манифестација која окупља стручне људе, ентузијасте, људе добре воље који раде на очувању прошлости и идентитета своје заједнице - нагласила је Миланка Костић, чланица Градског већа за културу и образовање. - Град ће наставити да подржава манифестације које представљају аутентичност појединачних култура које негују наслеђе, културну баштину, праве вредности... Суботица је један од ретких градова која омогућава свима да негују своју културу, имају свој језик, стварају уз велико поштовање свих нас.

Изложбу је отоврио Иштван Хуло, некадашњи директор Градског музеја, који је помагао организаторима у процесу заштите нематеријалне културне баштине.

 - Приватне колекције, поставке, збирке и легати веома су важни за очување културног идентитета заједнице и народа, имају вишеструки значај које професионалне установе не могу да остваре - истакао је Иштван Хуло, отварајући изложбу. - За мене је овај дан празник јер се после много година таме обелоданила етнолошка збирка породице Кунтић и сигуран сам да ће овај пројекат подстаћи многе да се посвете свом завичају и традицијама.

Поставка буњевачке народне ношње део је приватне колекције Кате Кунтић коју су користили чланови културно-уметничких друштава.

 - КУД „Буњевка“ је радила заштиту нематеријалног културног наслеђа и ту се показала могућност заштите музејског наслеђа. Ношња је углавно део личних колекција а користила су је културно-уметничка друштва.Многе се већ распадају и не могу више да се користе - објашњава Ката Кунтић, ауторка изложбе. -Сва ношња је стара сто година, а можда ћемо идуће године урадити рестаурацију како би сачували оно што можемо. Жао ми је што неке ствари које смо некад користили више не можемо да користимо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)