У НЕГОТИНУ ОПЕТ РАДИ БИОСКОП: У Дому културе "Стеван Мокрањац" постављена савремена дигитална опрема

С. М. ЈОВАНОВИЋ

23. 07. 2021. у 06:34

ДОМ културе "Стеван Мокрањац" пројекцијом филма "Сећања из Италије" и званично ће пустити у рад биоскоп са најсавременијом дигиталном аудио и видео опремом.

У НЕГОТИНУ ОПЕТ РАДИ БИОСКОП: У Дому културе Стеван Мокрањац постављена савремена дигитална опрема

Нови дигитални пројектор / Фото С. М. Јовановић

Овом биоскопском пројекцијом, бесплатном за филмске сладокусце, заокружен је процес дигитализације који је у Дому културе почео 2013. набавком опреме за дигитализацију, када је по конкурсу Филмског центра Србије обезбеђен аудио-систем. Наредних година биоскоп је добио и нови дигитални пројектор, па силвер скрин перфорирано платно.

- У дигитализацију биоскопа Општина Неготин заједно са Филмским центром Србије уложила је 10 милиона динара чиме је омогућен потпуно нови аудио и визуелни доживљај - рекао је Владимир Величковић, председник Неготина.

Традицију покретних слика Неготин негује још од 1908. када су у овој вароши захваљујући покретном биоскопу Тодора Најдановића, родом из Јасенице код Неготина, који је са својом путујућом менажеријом, по повратку из Америке почео да приказује краткометражне комичне филмове Макса Линдера и Мориса Лемана. До почетка тридесетих су Неготинци биоскопске пројекције имали у неготинској кафани "Булевар" и у Хотелу "Гранд", да би 1930. била сазидана нова зграда за биоскоп "Победа", а 1938. су браћа Петровић у својој кући у садашњој Кнез Михаиловој отворили Биоскоп "Крајина". Биоскопске пројекције су у тој згради биле редовне док пре три године она у процесу реституције није враћена власницима.

- С обзиром да је Неготин један од ретких градова ван Београда који има овакву биоскопску дворану, ово је практично почетак нове ере неготинског биоскопа и ми очекујемо да ће нам се публика масовно вратити у биоскопе - додао је Величковић и најавио нова улагања у реконструкцију Дома културње.

Тако ће ове године бити настављена реконструкција светларника Дома културе, као и комплетна санација тоалета.

БРОЈНИ ПРОГРАМИ У ОКВИРУ "ЛЕТА"

ДОМ културе, иначе, у оквиру манифестације "Неготинско лето" организује бројне програме, а пружа и техничку подршку осталим установама.

- Већ у суботу 24. јула, у градском парку, приређујемо дечији кабаре алексиначког позоришта, а затим и концерт Магдалене Антић, па Давида Сурдановића и Ане Марије Даниловић на труби - каже Јованка Стефановић Станојевић, директорка ДК "Стеван Мокрањац".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)