БЕЗ РАКЕТА 20 СТАНИЦА: Противградни стрелци на југу Србије ових дана имају посла више него икад пре

И. МИТИЋ

21. 07. 2021. у 08:25

НЕВРЕМЕ које је претходних дана захватило Лесковац и околину оставило је 20 од 28 противградних станица на овом подручју без ракета, док преостале располажу са тек по једном до највише три ракете.

БЕЗ РАКЕТА 20 СТАНИЦА: Противградни стрелци на југу Србије ових дана имају посла више него икад пре

Фото ГУ Лесковац

Противградне станице дејствовале су у свим локалним самоуправа Јабланичког округа, а искусни стрелци истичу да овакав обим посла нису имали у последњих десетак година што је готово испразнило све резерве ракета.

И министар пољопривреде Бранислав Недимовић је, током посете Лесковцу, потврдио да је потрошња ракета заиста велика.

- Ове године у Србији је испаљено 12.000 ракета што је два пута више у односу на пре пет година - рекао је Недимовић и додао да је држава обезбедила додатни контингент, од осам до девет хиљада ракета, а уколико буде било потребно набавиће и нове количине.

Стрелци са којима смо разговарали указују на хитност набавке нових ракета, а тренутно могу да дејствују искључиво на основу прерасподеле преосталих количина.

Противградне станице на овом подручју интервенисале су свакодневно од 15. јула што, на основу искустава из ранијих година, није могло ни да се предвиди, па стрелци сада, због малих количина ракета, страхују од нових непогода.

ВАНРЕДНО

ШТАБ за ванредне ситуације Црне Траве увео је ванредну ситуацију у селима Дарковце и Криви Дел, јер је јак ветар са кишом оштетио путеве и покидао електромрежу.

У локалној самоуправи кажу да су, због обилне кише, оштећени локални путеви на целој територије општине, али да је невреме најтеже последице оставило у поменутим махалама. Штета је велика, а њен обим тек треба да буде утврђен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)