ПОПЛАВЉЕНА ДОМАЋИНСТВА У УГЉАРУ И ШИЛОВУ: Срби на Косову и Метохији угрожени, екипе на терену

Д. Зечевић

19. 07. 2021. у 16:40

ПОСЛЕ обилних падавина које су у недељу захватиле читаву територију Косова и Метохије, највише су погођена српска домаћинства у селу Угљару на централном Космету која се налазе уз обалу реке Приштевке.

ПОПЛАВЉЕНА ДОМАЋИНСТВА У УГЉАРУ И ШИЛОВУ: Срби на Косову и Метохији угрожени, екипе на терену

Фото: Д. Зечевић

Према речима Срђана Поповића, председника општине Грачаница, екипе јавних служби и комуналног предузећа "Екологија" су на терену, џакови напуњени песком постављени су на критичним местима, постављене су и додатне количине песка како би се заштитила критична места од поновног изливања реке Приштевке.

Такође, услед изливања потока угрожена су и домаћинства у селу Шилово у косовском поморављу где већ петнаестак година житељи имају проблема са продирањем воде у подруме и помоћне објекте.

Фото: Д. Зечевић

Проблем са поплавама у овом селу настао је када су започети раодви на локалном пути и када је уништена мрежа за отпадне воде.Иначе, приликом недавне посете Косову и Метохији директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић обећао је новчану помоћ домаћинствима која су претрпела штете од поплава у јануару ове године, тако да је за 150 породица које су највише угрожене обезбеђен новац од по 1000 вера у динарској противвредности док ће домаћинствима са мањом штетом бити уплаћено по 50.000 динара.

Истовремено Влада Републике Србије 200 милиона динара за реконструкцију свих важних инфраструктурних пројеката који су страдали током јануара ове године, као и сто милиона динара за чишћење речних корита.Иначе, услед обилних падавина, према наводима медија на албанском језику, поплавен је био централни део Гњилана као и централне градске улице у Приштини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)