ПОДРУМИ ПОПЛАВЉЕНИ, А ВОЋЊАЦИ ОТРЕСЕНИ: Невреме и обилне падавине током протеклог викенда задали велике главобоље у целој Србији

В. М. - Д. З.

19. 07. 2021. у 07:26

ПАДАВИНЕ које су запљуснуле Србију последњих дана задале су муке становништву у целој земљи. Киша је изазвала поплаве у Шапцу, а град је опустошио воћњаке у Блацу.

ПОДРУМИ ПОПЛАВЉЕНИ, А ВОЋЊАЦИ ОТРЕСЕНИ: Невреме и обилне падавине током протеклог викенда задали велике главобоље у целој Србији

Капацитети недовољни за велику количину падавина / Фото В. Митрић

Најновије поплаве у Шапцу, које је пратила провала облака, утицале су на то да канализациони систем, иначе преоптерећен, постане пренапрегнут и ни близу кадар да прими све количине воде. Због тога су, на неколико локација у граду, подруми у читавим стамбено-пословним просторима пуни воде.

Помоћи за оне којима је вода напунила подруме скоро да нема. Ово је континуирани проблем и само још један "врућ кромпир" новој власти од свих оних који су радили, градили, издавали дозволе за градњу где нису смели да чине још од почетка деведесетих година. А, водоводно-канализациона мрежа стара је више од пола деценије и није чудо што велике воде доведу до пуцања цеви, а мајсторе овдашњег ЈКП "Водовод" стављају на муке.

- На месту нових, великих здања, били су кућерци са којих никакве воде нису отицале у канализацију, па је огромно повећање домаћинстава, само по себи, изазвало проблем, а кад дође до већих падавина не треба нарочито објашњавати шта се догађа, као сада - прича Јово Врањеш, директор ЈКП "Водовод", који је са својим екипама даноноћно на терену.

И сва вода из олука слива се у градску канализацију. Види се по сливницима да вода куља 20, па и више центиметара изнад њих, да су капацитети препуни и да недостаје доста пропусне моћи.

О томе они који су делили дозволе за градњу, по свој прилици, нису водили рачуна, држећи се више принципа "пара врти где бургија неће". Ово је велики проблем за локалну самоуправу, којој је начин градње, скоро каубојски, скоро "везао руке" да ваљано и комотно приступе решењу проблема, који се, истина, мора да решава и да то чине они, како се каже у народу, "који нису лук ни јели, нити мирисали".

Јако невреме са кишом праћеном градом погодило је и блачку општину. Град величине лешника падао је петнаестак минута и нанео велику штету пољоприврендим културама. Према сазнањима у локалној самоуправи у Блацу, највише штете причињено је у селима Кашевар и Трбуље у којима је страдао целокупан род шљива, па је према првим проценама уништено више од хиљаду хектара површине под шљивом на подручју општине. Иначе, блачка општина је управо позната по квалитетним сортама шљиве, а на подручју читаве општине засађено је више од два милиона стабала овог воћа.

ГРАД ОТРЕСАО ШЉИВЕ

КАКО сазнајемо од воћара, град и киша су смањили род шљиве и у другим блачким селима, а такође ће, како истичу, утицали и на њихов квалитет. Прве процене такође указују да је целокупна штета причињена услед невремена величине два општинска буџета, односоно 700 до 800 милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)