ДРАМА НА ОБАЛИ ТИСЕ: Извукли утопљеника, давали му вештачко дисање и успели да га врате у живот! (ФОТО)

Р. ШЕГРТ

16. 07. 2021. у 18:59

ЈУНАЦИ прича у Новом Кнежевцу, Ади, али и другим местима уз обалу реке Тисе, на северу Бачке, ових дана су младић Никола Јованић (24) и полицајац Мићо Керкез (38).

ДРАМА НА ОБАЛИ ТИСЕ: Извукли утопљеника, давали му вештачко дисање и успели да га врате у живот! (ФОТО)

Рада Шегрт

Њих двојица су пре неколико дана из те реке извукли дављеника, пружили му прву помоћ и вратили га у живот. Чак пет минута реанимирали су утопљеника Е.Р. који је био без свести и није давао виталне знаке живота. Када су човека извукли из воде, Јованић му је масирао срце, а Керкез му је давао ваздух. Помоћ су пружили толико стручно да им је честитала и лекарска екипа Дома здравља, која је убрзо стигла по позиву грађана који су били на обали.

- Све било као на филму. Са колегама сам се враћао из Суботице, са фудбалског турнира. У повратку смо свратили на обалу Тисе код Новог Кнежевца. Тамо је било доста људи и купача. У једном моменту чујем да неко виче да се човек дави у води. Потрчим и видим да један младић извлачи човека без свести. Сви око нас су говорили да је готово, да му нема спаса, али ми нисмо одустајали. Он је масирао срце, а ја сам му давао вештачко дисање на уста. И није било готово, спасили смо га – препричава задовољно Мићо Керкез.

Фото: Приватна архива

Керкез и Јованић

Човека којем је помогао не познаје, јер Керкез већ 19 година као полицајац ради у Ади. Често је и у Новом Кнежевцу, али на обали Тисе у том месту никада раније није био. Као што никада пре није срео ни друга по храбрости и одважности, Николу Јованића. Живот је одлучио да их споји у храбром чину.

- Тога дана на обали је било такмичење у кувању рибљих котлића и било је доста људи. Када се већина разишла, сео сам у кафић и одједном чуо како неко виче да се човек дави. Погледао сам према реци и видео како два тинејџера држе малаксалог човека. Потрчао сам, скочио у воду, преузео мушкарца који није имао ни снаге ни свести. Други човек и ја почели смо реанимацију и спасили смо га – препричава догађај Никола Јованић.

Ни Јованић лично не познаје Е.Р. којег је вратио са тамне на светлу обалу живота. Не познаје ни полицајца Керкеза.

ХРАБРИ ТИНЕЈЏЕРИ

- ЖАО ми је што не знам ко су двојица тинејџера који су одржавали тело дављеника на површини воде да не потоне.Они су, такође, јунаци овог догађаја. Можда и већи од нас. Када сам допливао до њих, већ су били уморни – описује Никола Јованић.

- Човека којег смо спасили, виђао сам у Кнежевцу. Ово је мало место па се сретнемо. После тог догађаја нисам га ниједном видео. Тек касније сам сазнао да је други човек који је пружао помоћ полицајац – прича керамичар Никола.

Обојица кажу да у почетку нису ни били свесни величине онога што су учинили. Једноставно су урадили оно што им је људскост налагала.

- Леп је осећај кад знаш да си скоро изгубљеног човека вратио у живот. Сви су говорили да је готово, али ето, никада није готово – кажу Мићо и Никола, који се још нису ни упознали, а када се сретну вероватно ће то бити почетак једног новог великог пријатељства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)