СТОП ПОЉСКИМ ПОЖАРИМА: За непоштовање прописа предвиђене казне затвора и до пет година

В.Митрић

16. 07. 2021. у 12:40

ГРАДСКИ штаб за вандредне ситуације Лознице апеловао је на суграђане да не пале траву,ниско растиње, на обрадивим површинама поред шума,како не би изазвали пожаре, а ако примете да неко пали траву и ниско растиње или примете већ постојећи шумски или пожар на отвореном простору, одмах обавесте Ватрогасно спасилачку јединицу на телефон 193, Полицијску станицу на телефон 192 или Оперативни центар 112 на телефон 1985, како би се спречило даље ширење пожара.

СТОП ПОЉСКИМ ПОЖАРИМА: За непоштовање прописа предвиђене казне затвора и до пет година

Фото: МУП

- Подсећамо да је Законом о заштити од пожара, забрањено спаљивање стрних усева, смећа на отвореном, биљних остатака, као и да су за непоштовање ове одредбе, Законом предвиђене високе новчане казне: за правна лица 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара - кажу из Градског штаба.

Изазивање пожара представља опасност по живот и имовину грађана, регулисано је Кривичним закоником РС, чланом 278. Законика за Кривична дела против Опште сигурности људи и имовине и за изазивање опште опасности за учиниоце су предвиђене високе затворске казне од 6 месеци до 5. година затвора и новчана казна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)