КО ЈЕ КРИВАЦ ЗА ТРОВАЊЕ ВОДЕ У ДЕЧАНИМА? Огласио се Институт за јавно здравље, ево на шта посебно упозоравају

Новости онлине

15. 07. 2021. у 18:23

ПРИШТИНСКИ Институт за јавно здравље саопштио је данас да су у узорцима воде узетих у понедељак из региона Дечана идентификоване неке бактерије које могу да утичу на загађење воде за пиће.

КО ЈЕ КРИВАЦ ЗА ТРОВАЊЕ ВОДЕ У ДЕЧАНИМА? Огласио се Институт за јавно здравље, ево на шта посебно упозоравају

Фото: Депоситпхотос

Препоручено је, између осталог, да се повећа контрола санитарне и здравствене инспекције, али и да су тимови задужени за регионални водовод на терену и деблокирају канализационе чворове и проналазе слабе тачке у мрежи, где се вода за водоснабдевање меша са канализацијом и септичким јамама.

- У току су микробиолошка испитивања узорака добијених од пацијената са знацима инфекције гастроинтестиналног тракта ради откривања различитих вирусних, бактеријских и паразитских патогена - наводи се у саопштењу Института.

Наведено је и да надлежни тимови настављају интензиван рад на терену ради проналажења узорка епидемије.

Једна од прекорука за сада је и да се повећа и контрола санитарне и еколошке инспекције у откривању нелегалних прикључака на водоводну мрежу.

Такође, строго је забрајено да се бунари прикључују на водоводну мрежу.

И Председник општине Дечан Башким Рамосај саопштио је данас да су испитивања Института за јавно здравље показала да су у узоркованој води из неколико села пронађене одређене бактерије због којих постоји могућност да је вода за пиће контаминирана, али и да се број оних који се жале на здравствене проблеме смањује.

Рамосај је на конференцији за новинаре рекао да регионално водоводно предузеће „Хидродрини“ више неће бити надлежно за Дечане.

Он је рекао да су најновији резултати анализе воде допринели олакшању грађана због чињенице да се појављује резултат који расветљава шта је изазвало забринутост последњих дана, пренела је РТК.

Рекао је да сматра штетним што је јавност била концентрисана на информације из одређених медија.

Ипак, додао је, да ће разјашњењу овог случаја бити до краја посвећен, а посебно да би добио одговоре на неке теорије завере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)