ОЛАКШАЛИ ЖИВОТ "ЗАБОРАВЉЕНИМА" Влада Шведске, УН и град Ваљево помогли угроженима у селима

Б. ПУЗОВИЋ

15. 07. 2021. у 06:21

У УДАЉЕНИМ ваљевским селима живи око 90 старих особа у веома тешким условима, без прихода, здравствене књижице, личне карте, струје, воде.

ОЛАКШАЛИ ЖИВОТ ЗАБОРАВЉЕНИМА Влада Шведске, УН и град Ваљево помогли угроженима у селима

Фото ГУ Ваљево

Међу њима су и самци, особе с инвалидитетом, бескућници, многи заборављени од свих...

Ово је установљено током реализације "Аутрич програма добре праксе у Ваљеву", вредног око 25.000 долара, од чега су четири петине уложили Влада Шведске и Програм за развој Уједињених нација (УНДП), а остатак Град Ваљево. Активисти су обишли села Доњи Таор, Суводање, Станина река, Миличиница, Ситарице, Вујиновача, Брезовице..., а од 90 особа које су посетили, само 36 било је на евиденцији Центра за социјални рад "Колубара" у Ваљеву.

- Појам енглеске речи "аутрич" у овом случају подразумева рад ван институција, јер стручни сарадници иду на терен, када су празници на пример обилазе цркве, гробља, ту проналазе клијенте и информишу их која права имају - објашњава координатор пројекта Александар Прица из Асоцијације "Дуга" из Шапца.

- Они који имају земљу у власништву, не могу да добију социјалну помоћ, али с обзиром на старост, нису у стању да имање обрађују. Ми долазимо до тих особа, које често живе у најудаљенијим и тешко приступачним подручјима, болесни и напуштени, помажемо да до њих дођу надлежне институције.

Особама у ваљевским селима, стручни сарадници овдашњег Центра за социјални рад помагали су у прикупљању документације потребне за добијање новчане помоћи, туђе неге, увећани додатак. Упућивали су их у ПИО, РФЗО, заказивали лекарске прегледе, набављали лекове и намирнице... Помоћ је пружана и угроженим категоријама Рома у Ваљеву.

- Значај овог пројекта је што је омогућио да се допре до сеоских старачких домаћинстава која немају никакве услове за живот ни приходе - каже Катарина Милићевић, директорка Центра за социјални рад "Колубара" у Ваљеву.

- Препознали смо да је то најугроженија категорија становништва, не само у Ваљеву, већ у Србији. Имамо мањак радника, никада нисмо могли да дођемо до свих којима је помоћ неопходна. Захваљујући Асоцијацији "Дуга" и овом пројекту, стигли смо до много старачких домаћинстава за која нисмо ни знали.

ЗБУЊЕНИ, АЛИ ЗАХВАЛНИ

- НАИЛАЗИЛИ смо на људе који по деценију и по немају нову личну карту, ни здравствену књижицу, живе у очајним условима, али не желе у дом, хоће да остану у својој кући - каже Данијела Ђурђевић из ваљевског Центра за социјални рад.

- У почетку, били су неповерљиви, збуњени и изненађени посетом. Када су остварили нека права, звали су нас телефоном, плакали, захваљивали се. Сматрамо да је ова услуга потребна Ваљеву, јер има доста особа које не могу да остваре основне потребе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)