"КНЕЗОВИ" ОДЛАЗЕ У ПЕНЗИЈУ: Расписани избори за Савете месних заједница у девет кикиндских села

Р. Шегрт

13. 07. 2021. у 15:38

ПРЕДСЕДНИЦИ Месних заједница или “кнезови”, како су их грађани популарно звали, те позиције у девет села на подручју Града Кикинде задржаће само до средине августа.

КНЕЗОВИ ОДЛАЗЕ У ПЕНЗИЈУ: Расписани избори за Савете месних заједница у девет кикиндских села

ФОТО:Р.Шегрт

Од тада ће их заменити Савети месних заједница, који ће, као колективни орган, руководити селом. Чланови савета бираће се на непосредним изборима који ће бити одржани 15. августа. Изборе је данас(13. јула) расписао председник Скупштине града Кикинде Младен Богдан.

- Савети ће у седам села: у Мокрину, Накову, Банатском Великом Селу, Новим Козарцима, Руском Селу, Башаиду и Иђошу, имати по пет чланова. У преостала два села, у Сајану и Банатској Топли, савети ће имати по три члана. Све одлуке, Савет, као колективни орган, доносиће већином гласова - објаснио је Богдан.

Савете МЗ, као колективни орган власти, предвиђа Закон о локалној самоуправи. Раније је закон дозвољавао свакој општини или граду да сами одреде ко ће представљати сеоску власт. Већина је имала савете МЗ, док је Кикинда 2005. године одабрала да у селима има председнике, који су се бирали на изборима. Још увек актуелни председници МЗ изабрани су 2017. године и остају на тим местима до завршетка избора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)