ДНЕВНО ЗАРАЂУЈУ ВИШЕ ОД 2.000 ДИНАРА: Ево колико новца у Бачкој добију радници који напуне 15 гајби

З. Рајић

05. 07. 2021. у 09:25

ВИШЕ од хиљаду сезонаца упослено је тренутно у воћњацима у Бачкој, где берући вишње, трешње и боровнице зарађују дневно више од 2.000 динара.

ДНЕВНО ЗАРАЂУЈУ ВИШЕ ОД 2.000 ДИНАРА: Ево колико новца у Бачкој добију радници који напуне 15 гајби

Фото Приватна архива

За разлику од претходних година, нема чекања на исплату зараде, јер је потражња за надничарима велика, а послодавци настоје да их задрже тако што их плаћују дневно или седмично.

Екипа коју предводи Миодраг Бошковић бере вишње на плантажи у Бачкој Паланци за 240 динара по гајби са 12 килограма плодова.

- За осам сати рада, већина сезонаца набере 10-11 гајби, а има и оних који напуне 15 гајби и зараде дневно 3.600 динара - наводи Бошковић.

Он помиње да су ранијих сезона у воћњаку у Новој Црвенки надничари са југа Србије брали на дан, за 10 сати рада, чак 40-50 гајби вишања. Сада тих ударника у Новој Црвенки нема, јер су их замениле машине, тзв. тресачи вишања, који плодове скидају снажним дрмањем стабала.

Фото Приватна архива

Сезонци у овом воћњаку сакупљају отресене вишње са простирке у гајбе, а потом их утоварају на приколице за транспорт. Њихова сатница је 250 динара.

Бошковић каже да увођење тресача у бербу сведочи о несташици сезонаца, јер једна таква машина, која је заступљена и у воћњаку у Бачкој Паланци, замени до 200 радника.

Фото Приватна архива

Фото Приватна архива

У воћњацима у Липару код Куле и између Фекетића и Врбаса нема тресача, јер се не скидају плодови намењени за индустријску прераду, него конзумни, који се пажљиво беру са петељком.

- У Липару беремо вишње, а код Фекетића трешње за дневницу од 2.200 динара. Газде су задовољне ако један радник за осам сати набере осам гајби, али обично буде више - каже груповођа Јагода Ачански.

Неколико стотина сезонаца ангажовано је на плантажи боровница арапске компаније у Зобнатици код Бачке Тополе, где за норму од 10 набраних гајби од по три килограма зарађују дневно 2.500 динара.

МАРОКАНЦИ РАДЕ ЗА ТРОЈИЦУ

РУКОВОДСТВО арапске компаније намеравало је да у бербу у Зобнатици доведе Мароканце, за које кажу да дневно уберу више од 100 килограма боровница (три-четири пута више од норме), али је њихов долазак спречила корона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)