ЖРТВЕ ФАШИЗМА НЕ СМЕЈУ ДА БУДУ ЗАБОРАВЉЕНЕ: Суботичани не заборављају Дан борца

Ј.Л.

04. 07. 2021. у 16:30

ПОЛАГАЊЕМ венаца на Споменик жртвама фашизма на истоименом тргу и „Њиховој верности“ код Јадрана данас је у Субтици обележен 4. јули, некадашњи Дан борца.

ЖРТВЕ ФАШИЗМА НЕ СМЕЈУ ДА БУДУ ЗАБОРАВЉЕНЕ: Суботичани не заборављају Дан борца

Фото: Ј.Л.

У СФРЈ Дан борца је био државни празник који се празновао у знак сећања на дан када је на седници Централног комитета КПЈ 1941.године донета одлука о подизању оружаног устанка. Под командом Жикице Јовановића Шпанца само три дана касније, 7. јула почела је оружана акција Рађевачке партизанске чете, 13. јула дигла се Црна Гора, а за њима и околне републике.

- Данас је један од највећих празника у нашој историји. Тада је у Београду донета одлука да у покореној Европи, која до тада није смела да писне, почне устанак. То је толико одјекнуло Европом и светом, повредило нацистичку Немачку и њене савезнике да је Хитлер одмах почео одмазду, бомбардовање по Србији и прогласио да на сваког убијеног Немца иде хиљаду убијених Срба – подсетио је Максим Бакрач, председник борачке организације у СУботици.

– Наш народ је оберучке прихватио проглас о устанку и он је три дана касније почео у Белој Цркви. Наредних дана и у осталим државама. Наш народ је то скупо платио. Али смо имали једину слободну територију у то време – Ужичку републику и Кадињачу.

Због тога, али и свих оних који су на олтар отаџбине ставили своје животе, данашњи и друге датуми не смеју да буду заборављени.

- Страдало је пуно људи, у јамама, логорима, стипарама, рекама нестало је миллион и по људи. Највише Срба, па Јевреја, Рома и других народа. На овим просторима је био велики терор некадашњих мађарских власти а у овој гробници сахрањено је више од седам хиљада људи – додаје Бакрач.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)