ПРВИ МАНДАТ БАРАКА ОБАМЕ: Предавање аналитичара Предрага Рајића на Јутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

В.Н.

02. 07. 2021. у 22:41

НАСТАВЉАЈУЋИ серију предавања посвећених америчкој политичкој сцени, Предраг Рајић је овом приликом говорио о првом мандату Барака Хусејина Обаме. На председничкој позицији Обама је као представник прогресиваца који су се залагали за много бржи развој америчког друштва на свима пољима наследио умерењака Џорџа Буша Млађег, победивши у тој трци противкандидаткињу Хилари Клинтон.

ПРВИ МАНДАТ БАРАКА ОБАМЕ: Предавање аналитичара Предрага Рајића на Јутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Предраг Рајић/Фото:КЦНС

Обама је изабран на изборима 2008, а потом и 2012. године. На председничкој функцији био је до јануара 2017, док је од 2005. до 2008. године био јуниорски сенатор из Илиноиса.

Рођен је у Хонолулуу на Хавајима, као дете Кенијца и Американке. Дипломирао је политичке науке на Универзитету Колумбија, а звање дипломираног правника стекао је на Харварду. Пре него што је постао сенатор у сенату државе Илиноис, бавио се друштвеним радом и адвокатуром у области грађанских права.

Барак Обама је формално изабран за председника од стране електора у децембру 2008, док је инаугурисан традиционалном примопредајом дужности 2009. године.

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Први мандат Барака Обаме" може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)