ЗАВЕШТАЊЕ ЗРЕЊАНИНСКОМ МУЗЕЈУ: Представљање слика које је у аманет оставила Мирјана Теодоровић Јанчић

Б.Грујић

30. 06. 2021. у 14:17

ТРИ уметничке слике које је Београђанка Мирјана Теодоровић Јанчић, тестаментом завештала музеју у Зрењанину, биће представљене у понедељак, 5. јула у 19 часова, у Малом салону зрењанинског музеја.

ЗАВЕШТАЊЕ ЗРЕЊАНИНСКОМ МУЗЕЈУ: Представљање слика које је у аманет оставила Мирјана Теодоровић Јанчић

ФОТО: Музеј у Зрењанину

Ради се о сликама Спаљивање моштију Св. Саве,  Васе Поморишца и Славка Гигића из 1910. године, Ђурђиц, Ивана Алексића из 1924. године и Мртва природа Катице Глигоријевић Теодоровић, која је настала 1920. године.

Мирјана Теодоровић Јанчић се 2015. године обратила Народном музеју у Зрењанину, са жељом да након смрти три слике у њеном власништву постану део богатог фонда ове музејске установе. 

Иначе Мирјана Теодоровић Јанчић рођена је 1925. у Великом Бечкереку, данашњем Зрењанину, школовање је почела у свом родном граду да би се потом преселила у место Модош, данас Јаша Томић. Трговачку академију је завршила 1944. у тадашњем Петровграду а потом одлази у Београд где дипломира на Економском факултету. Била је удата за оперског певача Николу Јанчића који је умро 1985. године. Мирјана Јанчић Теодоровић је преминула 30. априла ове године.

Слику Спаљивање моштију Св. Саве потписују 1910. године Васа Поморишац и Славко Гигић, ученици Стевана Алексића. Овај чувени сликар је у својој кући у Модошу имао атеље кроз који су прошли многи талентовани младићи и девојке. Поморишац и Гигић су монументалну композицију „Спаљивање моштију Св. Саве" насликали у време док су учили код Алексића користећи као предложак управо једну од верзија ове теме коју је урадио њихов учитељ. Слику „Спаљивање моштију Св. Саве" Васа Поморишац је Обраду Теодоровићу, оцу Мирјане Теодоровић Јанчић поклонио исте године када је настала 1910.

Друге две слике су такође настале у Модошу, Ђурђиц потписује тамошњи парох и брат Стевана Алексића, Иван Алексић који се и сам бавио сликарством, а Мртву природу је насликала Катица Глигоријевић, мајка Мирјане Теодорович Јанчић, која је такође учила код Стевана Алексића.

Поставка ће публици бити доступна до 20 јула ове године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)