ДАМЈАНОВИЋУ ОД СРЦА: Високо уздарје архиепископа Кипарског српском писцу

В.Митрић

28. 06. 2021. у 16:46

„ЛАЂА бржа од времена“, први роман о томе како је настала Света Гора, писца Драгана Дамјановића, Архиепископ кипарски и целе Јустинијане Хризостомос Други, наградио је великим признањем Светих апостола Павла и Варнаве и Првог Васељенског сабора.

ДАМЈАНОВИЋУ ОД СРЦА: Високо уздарје архиепископа Кипарског српском писцу

ФОТО: В.М.

Архиепископ је, истовремено, дао Благослов да се овај, као и први роман о мајци Светог Саве „Чуда српске светитељке-Анастасија“, истог аутора, у издању наше академије Српске краљевске акдемије научника и уметника и угледне издавачке куће „АнаМарија“ из Београда, преведу на грчки језик.

Ово високо уздарје писцу Дамјановићу уручене су у Архиепископији у Никозији. У дугом, пријатељском и срдачном разговору,  предложено је  да и остале  Дамјановићеве  књиге, из духовности, које су, како је оцењено, „као дар Божји роду своме“, буду преведене на грчки.

Светковина на којој је Дамјановић примио признање била је место, где је, поред аутора и архипископа академика, др Хризостомоса, и његових сарадника, присуствовао  и први рецензент романа о настанку Свете Горе, академик др Христос Риалас, као и генерални секретар института СКАНУ „Иво Андрић“ и  Оливера Риалас, која је сверсрдно помогла истраживачки пут Богомајке на Кипру.

-У име Одељења духовности Српске краљевске академије архиепископу Хризостомосу уручена је Велика повеља Светог Саве – 800 година самосталности Српске православне цркве – каже Дамјановић. -У манастиру Светог архангела Михаила, игуману Генадиу, представници СКАНУ уручили су медаљу са ликом Свете Анастасије, а игуман је , показујућу слику „Сеоба Срба“ сликара Паје Јовановића, казивао о свом вишегодишњем боравку на Светој Гори, са посебном пажњом о манастиру Хиландар.Затим је на моштима Светог Лазара Четвордневног у храму у Ларнаки, академику др Христосу, уручена Повеља СКАНУ и медаља Иво Андрић, а  Оливери Риалас медаља са ликом Свете Анастасије.

У највећој црквеној продавници у Лимасолу, романи „Лађа бржа од времена“ и „Чуда српске светитељке –Анастасија“, постављени су на видном месту, са жељом представника тамошње цркве да се и ове књиге на српском језику нађу међу духовним стварлаштвом православног света.

Пре догађаја на Кипру, СКАНУ  је уручила део признања намењених за Видовданску манифестацију, као и Свету Анастасију, појединцима и колективима који због оправданих разлога нису могли да присуствују свечаној седници СКАНУ у Шапцу. Међу награђенима су епископ Шумадијски академик Јован, представници ТВ „Коперникус“, Радио Слово љубве, Оливера Папић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)