ПРВИ У ЕВРОПИ ПОСЛЕ КОРОНЕ: Четвородневни "Белоцрквански карневал" отворио сезону веселих манифестација на Старом континенту

Ј. Ј. БАЉАК

28. 06. 2021. у 08:25

СЕЗОНУ у читавој Европи, по смиривању епидемиолошке ситуације, отворио је "Белоцрквански карневал" који је - током четири дана - бројним културно-уметничким дешавањима, избором за најлепшег клинца и клинцезу, као и увек атрактивном интернационалном карневалском поворком, одушевио бројне посетиоце и достојно одржао вишедеценијски континуитет.

ПРВИ У ЕВРОПИ ПОСЛЕ КОРОНЕ: Четвородневни Белоцрквански карневал отворио сезону веселих манифестација на Старом континенту

Фото Центар за културу

Нажалост, прекиди нису били ни тако ретки у безмало два века дугој традицији. Од 1828, није се одржавао током трајања оба светска рата, а једино никада није мењао "Алегоријска кола", која су одувек била главна атракција.

Јер, експонати великих димензија, које вуку моторна возила, специфични су само за "Белоцрквански карневал". Сада их је било девет, од којих се посебно истакао онај који је на маштовит начин приказао како је карневал победио корону.

Главном улицом продефиловало је и 30 карневалских група из Србије, Северне Македоније и - први пут - из Херцег Новог и Котора.

- Традиција је да наши гости буду и победничке маске Венецијанског карневала, али нису могли да допутују због епидемиолошке ситуације - каже Илија Блануша, директор локалног Центра за културу.

Фото Центар за културу

Посебну част Белој Цркви је указао и председник Федерације европских карневалских градова Јирген Шмит, који је председници Општине уручио посебну плакету за организацију првог постепидемиолошког карневала у Европи.

КОНЦЕРТИ

У ПРОГРАМУ овогодишњег Карневала су били најављени и концерти Аце Пејовића и "Бијело дугме трибјут бенда", али су у последњи час отказани - због сложене епидемиолошке ситуације. Биће организовани накнадно, када се буду стекли повољнији услови.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)