ЗА УМЕТНИЧКА ДЕЛА РОНИЛАЦА ЗАСЛУЖНА И САВА: Необична изложба у Галерији "Лазар Возаревић" у Сремској Митровици

Смиљка Костић

27. 06. 2021. у 08:12

НАМЕШТАЈ од дрвета, разни необични експонати, осликани портрети, чине несвакидашњу изложбу "Сирмијум кроз векове" чланова Ронилачког клуба "Жуте фоке", која је отворена у Галерији "Лазар Возаревић" у Сремској Митровици.

ЗА УМЕТНИЧКА ДЕЛА РОНИЛАЦА ЗАСЛУЖНА И САВА: Необична изложба у Галерији Лазар Возаревић у Сремској Митровици

Фото С. Костић

Вишедеценијско истраживање мутних вода реке Саве, били су члановима овог клуба подстрек за осмишљавање мултидисциплинарног приступа археолошком благу, које ова река крије у муљу на свом дну, сада доступном кроз богат изложбени материјал. Сви знатижељни посетиоци имају прилику да током целог лета погледају ову изложбу, која је дуго припремана, најавили су организатори.

- Са једне стране можда је и добро што се чекало, јер неки нови артефакти су у међувремену извађени и обрађени, па је изложба још богатија. Ово је прва изложба овог типа, а у најави има нових идеја - рекао је директор Центра за културу "Сирмијумарт" Золтан Хегедиш.

Почетни импулс за креативно уобличавање предмета од дрвета извађеног из Саве, које је река природно конзервирала, старог више стотина година, потекао је од пронађених археолошких артефаката.

Они су послужили као инспирација за израду читавог низа предмета примењене уметности, који су особени по мотивима и избору примењених техника, а представљају спој традиционалног и модерног.

Фото С. Костић

Бранимир Павловић, идејни творац клуба "Жуте фоке", који је вадио материјал из воде, пробао је да га уобличи, како би добио употребну вредност.

- Покушали смо да направимо амбијент који ће сам за себе све да каже. То што смо показали на овим сликама, комадима намештаја, вредно је пажње и препоручујем сваком да погледа - каже Павловић, додајући да су се свакој ствари посветили као правом експонату, од којег су направили уметнички предмет.

- Осликали смо наш град Сирмијум, хришћанске светитеље Иринеја, Димитрија, Анастасију и мост који је био на тој реци, све то на дрвету које смо пронашли у реци Сави - каже Павловић, подсећајући да је то плод дугогодишњег рада групе људи.

Фото С. Костић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)