ЧЕСТЕ ПАУЗЕ ЈЕДИНИ ЛЕК: Радници на новосадским градилиштима морали да успоре ритам

С. Бајић

26. 06. 2021. у 06:33

НА посао крећу у рану зору а радно време, "сецкају" честим паузама. Због таласа високих температура, грађевински радници у Новом Саду, тренутно "великом градилишту", принуђени су да, с обзиром на чињеницу да је код њих готово све засновано на физичком напору, успоре темпо.

ЧЕСТЕ ПАУЗЕ ЈЕДИНИ ЛЕК: Радници на новосадским градилиштима морали да успоре ритам

Фото Н. Карлић

- Другачије, једноставно, не може - каже Слободан Радић, један од шефова градилишта на Позоришном тргу, на којем су радови почели 1. марта, а очекивања су да буду завршени до 1. децембра. - Посао почињемо у шест часова и уз честе паузе, радимо скраћено до 14, 14.30. У овој ситуацији, када "бетон гори", једноставно, ни учинак није битан. Обезбедили смо воду, лимунаду, сокове, лаганије ужине и сваком од радника препоручили и дали слободу да сам одреди када ће да застане с послом и одмори се. И поред свега тога, задовољни смо динамиком радова и надамо се да ћемо посао завршити пре рока, иако то није императив.

На том градилишту је 35 радника, занатлија разних струка, као и велики број машина. Активности радника су прилагођене тропским температурама, па се практикују радови који захтевају мање физичког напора.

- Ми смо геометри и наш посао не захтева физичке напоре, али је само стајање на сунцу исцрпљујуће, пре свега психички, због велике одговорности - казују Милош Митровић и Емир Ибра. - На градилиште долазимо први, чим сване, већ око 4.30, а одлазимо после свих, с обзиром на то да пратимо и контролишемо после дневних радова. Осим тога, за инструменте, који могу да раде од минус 50 до плус 50 степени Целзијусових, проблем је да стоје на сунцу, јер нам тада визура изгледа као фатаморгана. Сматрамо да је одлука да се радови обуставе када је сунце у зениту, потпуно исправна.

ЗАЈЕДНИЧКА КАФА

ВЛАДАН Вучетић, тесар, који већ више од четири деценије ради на разним градилиштима, истиче да управо радно искуство много значи у "борби" против тропских врелина.

- Најбитније је правити честе паузе, радити у хладовини и избегавати сунце, колико је то могуће и уносити много течности, воде и лимунаде. Заједнички је договор да у један сат сви пијемо кафу, мало се нашалимо, али и испланирамо и договоримо следеће кораке - каже Вучетић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)