НОВОСАЂАНИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: „Водовод“ упозорио - угрожено снабдевање, уводимо рестрикције пијаће воде

Љ. П.

24. 06. 2021. у 21:33

ТОКОМ јучерашњег дана, а поготово у вечерњим сатима забележена је абнормална потрошња пијаће воде која је угрозила редовно водоснабдевање корисника.

НОВОСАЂАНИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ: „Водовод“ упозорио - угрожено снабдевање, уводимо рестрикције пијаће воде

Фото Ж. Кнежевић

Иако је Фабрика воде радила без застоја и производила максималне количине воде за пиће, а рени бунари и пумпе потискивали изнад пројектованог капацитета, нерационална потрошња онемогућила је стабилан притисак у дистрибутивном систему, саопштено је данас из ЈКП „Водовод и канализација“ у Новом Саду.

Енормни скок ненаменске потрошње, како наводе у овом предузећу, забележен је на сремској страни града где је регистровано више од 40 одсто утрошене пијаће воде у односу на уобичајене параметре. Због тога током претходне ноћи суграђани на бачкој страни града у појединим периодима нису имали воду. То се поготово манифестовало на рубним деловима мреже и у граду на вишим спратовима зграда које немају хидропак.

Иако је ЈКП “Водовод и канализација” почетком седмице апеловало на рационалну потрошњу и упозорило да сремска страна града неодговорно троши воду, стање на терену се није побољшало.

- Да би смо заштитили систем и обезбедили довољне количине воде за све суграђане ЈКП “Водовод и канализација” је приморано да уведе рестрикције у водоснабдевању – кажу у овом предузећу. - Данас, 24. јуна без воде ће бити део Сремске Каменице (од центра ка Дунаву), Поповица, Парагово, Чардак, Боцке, Главица, Лединци, Торине, Липарије и Сремски Карловци, у периоду од 20 часова до 5 сати. Напомињемо да ће институције од виталног значаја које се налазе у горе наведеним насељима све време имати воду.

Такође, смањен притисак ће имати корисници у Буковцу, Каћу, Ковиљу и Будисави. Уколико се ова мера покаже учинковитом рестрикције ће се обуставити кад се систем водоснабдевања стабилизује.

- Још једном апелујемо на грађане да прерађена вода у Фабрици воде која долази до крајњих корисника, искључиво се користи за пиће, санитарне потребе и кување и то сви треба да имамо на уму – истичу у „Водоводу“. - Наводњавање пољопривредних површина, заливање зелених површина, пуњење индивидуалних резервоара, бунара и базена, поливање и хлађење плочника, тераса и дворишта, прање возила, злоупотреба хидраната и слично, представљају ненаменску, неодговорну и нерационалну потрошњу воде за пиће.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)