ХРОНИКА ПАНКА У КРАЉЕВУ: У НБ "Стефан Првовенчани" промовисана књига историчара Војкана Трифуновића

Г.Ћировић

24. 06. 2021. у 13:36

ПОСЛЕ неколико одлагања због епидемиолошке ситуације, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву промовисана је занимљива књига овдашњег историчара Војкана Трифуновића – „Краљевевачка панк хроника“.

ХРОНИКА ПАНКА У КРАЉЕВУ: У НБ Стефан Првовенчани промовисана књига историчара Војкана Трифуновића

Фото: Г.Шљивић

- Књига представља својеврсно сведочанство о развоју једне од најзанимљивијих локалних панк сцена у Србији, али и на простору бивше Југославије – рекао је овом приликом Миша Милосављевић, директор краљевачке библиотеке. - Осим о бендовима, уз аутентичне фотографије и изјаве актера, на 250 страница и кроз 15 поглавља има доста речи и о одрастању у Краљеву током неколико деценија, на прелазу 20. и 21. века, о једној младости, као и о друштвено-политичком активизму. 

Посебан акценат и највећи део у књизи посвећен је феномену панк бендова из деведесетих година, састављених од тадашњих средњошколаца, који су се у време ратова на простору бивше Југославије, беспарице, санкција и најезде турбо-фолка, храбро усудили да изразе свој став против рата, расизма, насиља над женама, мултинационалних компанија…

- Највећи траг на краљевачкој панк сцени у том периоду оставили су „Хоћу? Нећу!“ и „Тотални промашај“, као и „Седатив“ „Смудос“, „Мортус“ и „Панишд“ - наглашава аутор Војкан Трифиновић. - Они су први покренули тему цивилног служења војног рока, мањинских и права жена... Учинили су то јасно и гласно, утичући и на својеврсну децентрализацију алтернативних музичких токова до тада резервисаних за велике градове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)