ПАОРИМА КРЕДИТ БЕЗ КАМАТЕ: Одобрава се до 500.000 динара по газдинству, без сувишне папирологије

З. Рајић

24. 06. 2021. у 07:45

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА у општини Србобран обезбеђени су бескаматни кредити за унапређење делатности, појединачно до 500.000 динара.

ПАОРИМА КРЕДИТ БЕЗ КАМАТЕ: Одобрава се до 500.000 динара по газдинству, без сувишне папирологије

Фото Л. П.

Локална самоуправа је издвојила милион динара за обраду кредитних захтева, на основу чега ће Директна банка одобрити око 17,5 милиона динара за подршку регистрованим пољопривредним газдинствима.

Позив паорима да конкуришу за кредите упућен је ових дана са састанка представника банке са председником општине Србобран Радивојем Дебељачким и његовим сарадницима.

- За ове кредите пољопривредници немају никаквих издатака. Нема камате, чак ни захтевне папирологије. Општина сноси све банковне трошкове. Све што пољопривредници треба да учине јесте да дођу у Канцеларију за локални економски развој (КЛЕР), где ће за њих бити урађено све што је потребно - рекао је Дебељачки.

Наташа Зекић из КЛЕР-а потврђује да су пољопривредници већ почели да се јављају за добијање кредита.

Фото Л. П.

Радивоје Дебељачки

- Општина плаћа банци обраду кредитног захтева у висини од 5,7 одсто или 28.500 динара ако је износ кредита 500.000. Пољопривредници могу да узимају кредите у распону од 100.000 до 500.000 динара. Банка процењује њихову кредитну способност - предочила је Зекићева.

Представница банке Светлана Лукић указала је на брзину одобравања кредита од свега неколико дана по достави потребне документације. Њен колега Ђуро Радовић казао је да се за годину дана, колики је рок отплате, кредити могу враћати у месечним, тромесечним и шестомесечним ануитетима, зависно од делатности газдинства.

Из разговора с паорима могло се сазнати да кредите желе да подигну за набавку семена и расада, ђубрива и горива, тов стоке и заштиту усева.

- Кредитима не само да олакшавамо рад нашим пољопривредницима, него и подстичемо улагања у аграр. За милион динара, колико смо одвојили у општинском буџету, кредите може да добије чак 40 пољопривредника - истакао је Дебељачки.

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ

ПРЕДСЕДНИК општине напомиње да ће субвенција из локалног буџета бити на располагању пољопривредницима све док је не потроше, а најкасније до краја године, мада верује да ће, због великог интересовања, кредитна линија бити раније затворена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)