РАЦИОНАЛНА ПОТРОШЊА ИЛИ РЕСТРИКЦИЈЕ: У Моравичком округу високе температуре узроковале проблеме са водоснабдевањем

В. И.

23. 06. 2021. у 12:51

ВИСОКЕ температуре условиле су велику потрошњу воде, па у две општине – Горњем Милановцу и Лучанима надлежни апелују на грађане да рационално користе воду како не би били приморани на увођење рестрикција. У обе општине наводе да је вода у градским системима на минимуму.

РАЦИОНАЛНА ПОТРОШЊА ИЛИ РЕСТРИКЦИЈЕ: У Моравичком округу високе температуре узроковале проблеме са водоснабдевањем

Фото Ж. Кнежевић

ЈКП „Комуналац Лучани“ бележи енормну потрошњу и нагли скок нерационалног трошења воде за пиће. Базени за воду су на минимуму. Уколико се овакав тренд неразумне потрошње настави, упозоравају у овом предузећу, наредних дана неће имати воде.

Штаб за ванредне ситуације замолио је грађане Лучана да, због неповољних временских услова и ниског водостаја реке Рзав, воду искључиво користе за пиће, санитарне потребе и кување, како не би дошло до вишечасовних рестрикција. Активности као што су наводњавање пољопривредних површина, заливање зелених површина, пуњење индивидуалних резервоара, бунара и базена, поливање и хлађење плочника, тераса и дворишта, прање возила, злоупотреба хидраната и слично, представљају ненаменску, неодговорну и нерационалну потрошњу воде за пиће.

- Због високих температура и неодговорног понашања бројних потрошача, потрошња пијаће воде енормно је скочила. Уколико се тренд коришћења пијаће воде за непотребне активности настави и наредних дана, јавно комунално предузеће ће бити приморано да уведе рестрикције воде, што верујемо ником није у интересу, али ако не превлада разум и емпатија, то остаје као једина мера – рекао је Миливоје Доловић, командант Штаба.

И у Горњем Милановцу је слична ситуација, пошто су главни системи са којих град добија воду почели да смањују производњу.

- Хидролошка ситуација је лоша, тако да ће проток воде врло брзо пасти на 1.400 литара у секунди, што ће проузроковати рестрикцију воде – казали су у ЈКП “Горњи Милановац”, упозоравајући да ће неизбежно доћи до рестрикција, уколико се вода не буде користила само за основне потребе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)