МЕТЕОРОЛОГИЈА И ПОЉОПРИВРЕДА: Чему служе станице дуж границе са Румунијом

Б. Грујић

23. 06. 2021. у 07:43

ОГЛЕДНО поље на имању "Златица", код села Лазарево, било је домаћин традиционалног "Дана поља стрних жита и огледа заштите биља средњег Баната", а организатори из зрењанинске Пољопривредне стручне службе су уприличили и представљање такозваног сортног огледа.

МЕТЕОРОЛОГИЈА И ПОЉОПРИВРЕДА: Чему служе станице дуж границе са Румунијом

Фото СГ Зрењанина

Снежана Парађеновић из ПСС објашњава да се ради о пројекту "Интегрални приступ метеоролошким условима", који се заједнички реализује са Политехничким факултетом из Темишвара и тиче се праћења различитих параметара миграције инсеката на пограничном подручју, са обе стране границе.

- На десет локација дуж међе са Румунијом, поставили смо метеоролошке станице, са циљем да за пољопривредне произвођаче обезбедимо неопходне информације које се директно рефлектују на производњу и квалитет усева, а односе се на кретања инсеката који нападају велики број култура и са којима сваке године имамо више или мање проблема - каже Снежана Парађеновић, уз напомену да се ради о кукурузном пламенцу, памуковој совици, совици гама, кукурузној златици и жичарима.

Фото СГ Зрењанина

Додаје и да се на метеоролошким станицама прате и други параметри, као што су температура земљишта и ваздуха, количине падавина, агрохемијска структура земљишта...

Као и сваке године, "Дан поља" је окупио велики број пољопривредника, произвођача средстава за заштиту биља, представника Института за ратарство и повртарство из Новог Сада, а сортни макрооглед стрних жита обухватио је озиму пшеницу, тритикале, озими јечам и пшеницу "Делта-аграра", а представљени су и агротехнички третмани и огледи на меркантилној пшеници, јечму, овсу, кукурузу, сунцокрету и соји.

Стручни водич кроз оглед поља била је Зорица Рајачић, руководилац саветодавне службе ПСС, која је објаснилада су на "Златици" усеви посејани крајем октобра, уз исте сетвене услове, са довољно кишних дана и повољних услова током ницања и бокорења.

- Карактеристика године је да је пшеница имала изузетно добре услове за бокорење, са веома повољним температурама, све до пре неколико дана. То је највише одговарало управо стрним житима. Сада ће, међутим, топлота скратити период воштане зрелости и сваким даном ће се отпуштати влага из зрна, чиме се ближимо и пуној зрелости пшенице, због чега се за седам до десет дана може се очекивати жетва - закључује Зорица Рајачић.

БУЏЕТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ


МАНИФЕСТАЦИЈИ је присуствовао и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, који је истакао да је у овогодишњем локалном буџету за пољопривреду - кроз различите врсте директних субвенција и помоћи, попут уређења атарских путева и канала за одводњавање - опредељено 29 милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)