ХИТАН АПЕЛ ЗА РАЗУМНУ ПОТРОШЊУ: Ако не "заврну славине" Поповица и Парагово остаће без воде

С.Б.

21. 06. 2021. у 18:09

ИЗ новосадског ЈКП „Водовод и канализација“ апелују да се потрошња воде сведе на разумну меру јер, како истичу, у дистрибутивном водоводном систему бележи се енормна потрошња и нагли скок нерационалног трошења воде за пиће.

ХИТАН АПЕЛ ЗА РАЗУМНУ ПОТРОШЊУ: Ако не заврну славине Поповица и Парагово остаће без воде

Фото: Depositphotos

Највећа експлоатација воде је на сремској страни града, у чему предњаче Поповица и Парагово. Два резервоара у Сремској Каменици јутрос су била потпуно празна, а погон за прераду сирове воде односно Фабрика воде ради пуним капацитетом и свој максимум достигла је пуштањем 1.250 литара воде сваког секунда у систем.

- Уколико се такав тренд неразумне потрошње настави, Поповица и Парагово наредних дана неће имати. Проблем је и у рубним деловима мреже, на бачкој страни, где је већ током викенда био слабији притисак. Обавеза нам је да грађане замолимо да буду солидарни како би сви Новосађани имали довољно воде за пиће – кажу у „водоводу“.

Прерађена вода у Фабрици воде која долази до крајњих корисника, искључиво се користи за пиће, санитарне потребе и кување и то сви треба да имамо на уму. ЈКП „Водовод и канализација” наглашава да активности као што су наводњавање пољопривредних површина, заливање зелених површина, пуњење индивидуалних резервоара, бунара и базена, поливање и хлађење плочника, тераса и дворишта, прање возила, злоупотреба хидраната и слично, представљају ненаменску, неодговорну и нерационалну потрошњу воде за пиће.

- Сирове воде има довољно, али је због неодговорног понашања, не свих потрошача, потрошња пијаће воде енормно скочила и стога немају сви корисници уредно водоснабдевање. Уколико се тренд коришћења пијаће воде за непотребне активности настави и наредних дана, ЈКП “Водовод и канализација” биће приморано да уведе рестрикције воде, што верујемо ником није у интересу, али ако не превлада разум и емпатија, то остаје као једина мера - поручују из „водовода“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)