НАРОДНЕ ВЕШТИНЕ ЈОШ НА ЦЕНИ: Село Штубик негује народно изворно стваралаштво (ФОТО)

С.М.Јовановић

20. 06. 2021. у 23:56

У ШТУБИКУ, селу надомак Неготина, народне вештине и традиција још увек су на цени захваљујући манифестацији “Крајински обичаји” коју већ 48 година организује у спомен на победу Хајдук Вељкових устаника над надмоћнијом турском војском у Штубику и Малајници, 1807. године, неготински Дом културе “Стеван Мокрањац”, у сарадњи са месном заједницом, ОШ “Хајдук Вељко” у Штубику и тамошњим КУД “Прераст”.

НАРОДНЕ ВЕШТИНЕ ЈОШ НА ЦЕНИ: Село Штубик негује народно изворно стваралаштво (ФОТО)

Фото: С.М.Ј.

Иако је ове године ова смотра изворног народног стваралаштва била ревијалног карактера кроз учешће културно уметничких друштава “Воја Чурић” из Кобишнице, “Флоричика” из Јабуковца и “Прераст” из Штубика, пажњу мештана и гостију привукла су пастирска и надметања традиционалних вештина.

У народном вишебоју, Горан Маринковић из Штубика и ове године је тријумфовао у дисциплини потезања чобанског штапа. Маринковић је забележио своју 17 узаступну победу у овој дисциплини. Друго место припало је Зорану Живићу из Јабуковца, а треће Саши Богојевићу из Кобишнице.

Екипа из Штубика била је убедљиво најбоља у надвлачењу конопца и надиграла у овој дисциплини Јабуковчане и Кобишничане.

Иван Вујић из Штубика поново је тријумфовао у скоку у даљ, али и у бацању камена са рамена. Друго место у скоку у даљ освојио је Зоран Живић, а треће Ненад Томић из Кобишнице, док је вицешампионску тутилу у бацању камена са рамена освојио за Штубик Бојан Живановић, а Живић био трећепласирани.

Шеснаестогодишња Нађа Живановић из КУД “Воја Чурић” из Кобишнице најлепша је чобаница ове смотре. Ленту прве пратиље освојила је Ванеса Дуцић (19) из Јабуковца, а друге Наташа Стојић (13) из Штубика.

Татјана Трандафировић је освојила признање у дисциплини брзог спремања качамака као једина такмичарка ове године. Штубичанка Јела Дуцић потврдила је да нема боље преље у крају јер је за два минута упрела вунену нит дужу од пет метара. Кобишничанке Владица Динуловић, најбоља свирачица на листу и Славица Маџаревић у овој дисциплини задовољиле су се другим и трећим местом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)