ПЛАЋАЈУ И ЂАКЕ НА ПРАКСИ: Уз Бољевац и Мајданпек, дуално образовање и у неготинској Техничкој школи

С. М. Ј.

21. 06. 2021. у 06:01

ПРАТЕЋИ савремене токове у производњи, неготинска Техничка школа ће од септембра - по дуалном моделу - образовати електромонтере мреже и постројења, те браваре и завариваче, а све на захтев компаније "Еликсир" у Прахову.

ПЛАЋАЈУ И ЂАКЕ НА ПРАКСИ: Уз Бољевац и Мајданпек, дуално образовање и у неготинској Техничкој школи

Фото С. М. Ј.

- У овај крај ће људи долазити да раде, а дуално образовање је лепа вест за све овдашње људе јер ће деца моћи да им се школују за занимања која су тражена, па ће одмах добити радно место - каже Бранко Марковић, заменик генералног директора "Еликсира", фирме која планира велике пројекте и у сарадњи са државом, те изградњу хемијског технолошког парка.

Иначе, неготинска Техничка школа је трећа у источној Србији, после установа у Бољевцу и Мајданпеку, која ће дефицитарне кадрове образовати по дуалном моделу наставе, што седмично подразумева два дана праксе, а три дана наставе.

Фото С. М. Ј.

Бранко Марковић

- Посебно је занимљиво и то што ће сви они који буду уписали та занимања, током друге и треће години практични део обављати у компанији "Еликсир" и за то ће бити плаћени. Закон предвиђа да то буде 70 одсто од минималне зараде, односно од минималне цене радног сата. Дуално образовање је, притом, могуће реализовати само ако постоји интересовање компанија у општини, а код нас праховској хемијској индустрији недостају управо кадрови које смо ми спремни да квалитетно обучимо - каже Саша Николић, директор неготинске Техничке школе, коју "Еликсир" већ издашно помаже, махом кроз донације.

Фото С. М. Ј.

Саша Николић

СМЕРОВИ

ПОРЕД поменута два одељења, са укупно 60 ђака, у Техничкој школи намеравају да упишу још по 30 ученика на четворогодишњим смеровима електротехничар инфромационе технологије и машински техничар за компјутерско конструисање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)