КОМПАНИЈЕ ОТВАРАЈУ ВРАТА: У Србији 4.000 ученика завршило програм дуалног образовања

Танјуг

20. 06. 2021. у 12:33

У СРБИЈИ је до сада 4.000 ученика завршило средње стручне школе кроз програм дуалног образовања, од којих је 70 одсто њих нашло посао у струци, а од наредне школске године дуално образовање требало би да буде уведено и у високошколство, кажу у Привредној комори Србије.

КОМПАНИЈЕ ОТВАРАЈУ ВРАТА: У Србији 4.000 ученика завршило програм дуалног образовања

Архива

У Србији тренутно 6.900 средњошколаца похађа дуално образовање у средњим стручњим школама, кроз 47 образовних профила.

Како је раније рекао директор сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у ПКС Михаило Весовић, за идућу школску годину предвиђена су 52 образовна профила, од тога 28 профила у четврогодишњим школама, а 24 профила у трогодишњим школама.

Тренутно је у програм дуалног образовања укључено 900 компанија, а Весовић каже да се идуће године очекује да још 370 нових компанија отвори врата за 3.200 нових ученика који улазе у програм дуалног образовања.

Од ове године, навео је Весовић, дуално образовање ће бити уведено и у високошколство.

 - Ово ће бити прва година у којој ћемо имати пет профила, пре свега у техничким наукама, на Машинском факултету у Нишу и Машинском факултету у Београду, али и биће уведено и у менаџмент у технологији хране, затим одевно инжењерство и дизајн, и ИТ програм студија на Факултету техничких наука у Чачку - рекао је Весовић.

На недавном представљању резултата анкете коју је спровела Немачко-српска привредна комора о условима пословања у Србији, Весовић је рекао да је дуално образовање добар одговор на захтеве за знањима која су прилагођена модерном времену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)