ГОСТИ “НОВОСТИ”: Традицију баштини 100 гласића - Дечји хор "Искончићи" из Суботице, највећи у Војводини

Ј. Лемајић

20. 06. 2021. у 07:33

ГОТОВО да нема пролазника који ових дана није застао на суботичким улицама и без даха слушао песму распеваних малишана. Једни другима једва до уха, а певају као професионалци.

ГОСТИ “НОВОСТИ”: Традицију баштини 100 гласића - Дечји хор Искончићи из Суботице, највећи у Војводини

Фото Наталија Лукић

Суботичани врло добро знају да су то "Искончићи", понос града и највећи дечји хор у Војводини, и да сигурно спремају нешто ново.

- Тачно тако, на две локације смо снимали спот са групом "Искон". Они ове године славе 20 а ми 15 година постојања тако да смо за ову прилику обрадили песме "Густа ми магла паднала" и "Маријо дели бела кумријо" - каже професорка Наталија Лукић, вођа "Искончића".

"Свет је наш и нова деца сама стварају бољи свет..." Сви се сећамо сјајне песме покојног Сање Илића и "Балканике", која је пре нешто више од две године представљала нашу земљу на избору за најбољу песму "Евровизије" у Лисабону. "Нова деца" која заиста имају снаге да створе неки лепши и далеко бољи свет били су управо суботички школарци окупљени у хору "Искончићи".

Најмлађи баштинари музичке традиције овог поднебља, најбројнији дечји хор у Војводини поручио је тада и Србији и Европи колико снажно може да одјекне њихов глас.

Када они изађу на сцену, настане тајац. Али само накратко. Врло брзо двораном одјекне стотину громких гласића који разгале и најтврђа срца. Песма по песма, наступ по наступ, својим опуштеним, наизглед ноншалантним ставом, али врло увежбани и добро уиграни ови малишани освојили су симпатије Суботичана и постали један од симбола града.

За деценију и по, колико постоје, не могу се пребројати малишани који су стасавали у "Искончићима", у којима нису само научили да певају, већ су упознали богату историју и традицију поднебља у коме живе и створили пријатељства за цео живот.

Фото Наталија Лукић

- Са поносом кажемо да смо са 105 сталних чланова највећи хор у Војводини - истиче професорка Лукић. - Хористи су подељени у А и Б групу, с обзиром на то да немамо могућности за другачији начин рада, а желимо сваком детету да се посветимо. Наши најмлађи чланови имају шест, а најстарији 17 година.

Добро увежбани гласићи звуче као један, а ко не завири у учионицу помислио би да је реч о одраслим, искусним певачима. Разлог за одушевљење је већи кад се види да весели школарци поред песме, у сваком моменту знају и да испричају и када је она настала, ко ју је забележио, како осликава крај одакле долази, чак и изворни дијалект...

НАСТАНАК

"ИСКОНЧИЋЕ" је као секцију у ОШ "Милош Црњански" пре 15 година основао Дејан Анђеловић, као подмладак етно-групе "Искон". Они они врло брзо прерасли оквире школског хора. Пре две године диригентску палицу "Искончића" преузела је млада професорка Наталија Лукић и тада је почела нова етапа у животу хора.

"Искончићи" чувају традицију не само нашег, већ и народа БиХ, Румуније, Бугарске, Северне Македоније...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)