КЛЕТВА КНЕЗА ЛАЗАРА ИЛИ НЕШТО ДРУГО? Легенда живи у селу код Јагодине

Танјуг

19. 06. 2021. у 13:13

ПРЕД Видовдан, сваке године, у Тополи код Јагодине оживи легенда о проклетству кнеза Лазара, јер је у Бој на Косово из тог села отишло седам од 700 коњаника и сада, деценијама не могу да повећају број домаћинстава на више од седам.

КЛЕТВА КНЕЗА ЛАЗАРА ИЛИ НЕШТО ДРУГО? Легенда живи у селу код Јагодине

Фото: Википедија

Реч је о селу, око 20 километара од Јагодине, државним путем Јагодина - Рековац, десно од Дражмировца уским асфалтним путем зараслим у траву и шибље.

Ово село је некада било највеће на потезу Јагодина - Рековац - Крагујевац, са више од 600 домаћинстава.

Међу старијим становницима, влада веровање да је то због клетве кнеза Лазара од Косовског боја, док млађи из околних села верују да је то због економске ситуације у селу.

Наиме, на позив кнеза да у бој на Косово, на Видовдан 1389. године, пошаљу 700 коњаника, из села је отишло само седам, због чега је срдити кнез проклео село, да у њему никада не буде више од седам домова, препричавају мештани легенду.

Foto: Printskrin Youtube

Мештани, од којих је око 20, углавном старији и баве се пољопривредом, рекли су Танјугу да не знају да ли је то због клетве кнеза Лазара, и што су оклопници Тополе стали на страну Вука Бранковића, али је чињеница да годинама у селу нема више од седам домова, "чим би се у селу изградила нова кућа и подигло ново осмо домаћинство, убрзо би се неко угасило и имање опустело".

- С обзиром да смо сви стари, може нас бити само још мање - кажу они док причамо преко плота.

Село заиста изгледа као уклето. Од Државног пута Јагодина - Рековац, преко Дражмировца, у село, око пет километара, се стиже уским асфалтним путем обраслим високом травом. Трава избија и из попуцалог асфалта. Њиве необрађене, у корову, тек понека засејана од стране људи из суседног Дражмировца. Куће, такође у корову и шибљу, већина оронуле, трошне и склоне паду. Дворишта празна, разграђена због попадалих ограда.

Foto: Printskrin Youtube

Тешко је видети човека у дворишту. Путника намерника, из дворишта, појединих кућа дочекују пси чувари, гласним лајањем. У понеком дворишту и по неколико паса.

Гласно лају и кидишу, мештани кажу, да је то због тога, што у село ретко ко и долази са стране.

Село има струју, уличну расвету, кроз њега пролази гасоводна мрежа, воду користе из бунара. У дворишту неких кућа паркирани стари трактори, камиони, аутомобили... Село нема продавницу, кафану, амбуланту... аутобуска станица је далеко око шест километара.

У суседним селима Драгошевац и Медојевац тврде да је ово последње прави разлог што у Тополи нема више домаћинства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)