ПОЛИТИКА ПОБОЉШАЊА ПОЛОЖАЈА: У Србији има 560.000 удовица и 150.000 удоваца

Танјуг

19. 06. 2021. у 08:53

У СРБИЈИ има 560.000 удовица и 150.000 удоваца и та огромна разилка, између осталог, говори да мушкарци не воде довољно бриге о здрављу, а неки од њих у руралним деловима умиру и због ситинце, јер се на време не обрате лекару, изјавила је повереница за заштиту родне равноправности Бранкица Јанковић.

ПОЛИТИКА ПОБОЉШАЊА ПОЛОЖАЈА: У Србији има 560.000 удовица и 150.000 удоваца

Фото архива

Сататистика сведочи да ниједна европска земља, осим Русије, нема тако висок проценат особа које су остале без брачног друга.

 - Један од разлога за такву огромну разлику је и очекивани животни век жена, дужи за пет година. Жене у просеку живе 78,3 године а мушкарци 73.1 - рекла је Јанковић за Танјуг и додала да те чињенице сигнализирају да је важно да се ради на оснаживању мушкараца.

Податак, како каже, указује и да мушкарци не воде довољно рачуна о здрављу, занемарују га, понекад умиру од ситинца.

 - Како је један човек у истаживању о положају старих рекао - у селу чвек умре због ситнице, срамота га је да иде код лекара. Проблем почне од тачкице заврши се тешком гангреном и оде - рекла је Јанковић и додала да није редак случај да људи из руралних крајева немају ни кога да позову када им је здравље нарушено.

Повереница је навела и још једну ствар - да су само у 2019. години у сабораћају погинула 404 мушкараца. Додала је да је у том периоду иако је пуно урађено на безбедноси саобраћаја страдало и 130 жена.

Како каже, из овога видимо да постоји родна компонента, што указује и на резултат патријархалних образаца понашања - "јниси мушкарац ако брзо не возиш"

Зато је, додаје, непоходно да се говори о политикама које једнако говоре о побољшању живота мушкараца и жена.

Према истраживањима, статистици доприноси и чињеница да удовице ређе од удоваца улазе у нову брачну заједницу.

Процењује се да на целом свету постоји око 300 милиона удовица, а готово десет одсто их живи у изузетном сиромаштву. У многим земљама бити удовица је срамота, а злостављање које доживљавају УН сматрају међу најозбиљнијим кршењима људских права.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)