ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ ПО 60.000 ДИНАРА: Град Кикинда први пут ове године финансијски помаже паровима да добију потомство

Р. ШЕГРТ

19. 06. 2021. у 08:25

Брачни или ванбрачни парови из Кикинде, који не могу природним путем да добију децу, па су почели процес вантелесне оплодње и прошли лекарску комисију, први пут ове године могу да рачунају на финансијску подршку свог града.

ЗА ВАНТЕЛЕСНУ ОПЛОДЊУ ПО 60.000 ДИНАРА: Град Кикинда први пут ове године финансијски помаже паровима да добију потомство

Фото Р. Шегрт

Сваком пару град ће помоћи са 60.000 нето динара, а предност ће имати они који немају децу. Процењено је да ће овакву помоћ добити најмање 30 партнера, јер су у градском буџету за ову сврху опредељена три милиона динара. Јавни позив за накнаду трошкова за вантелесну ополодњу већ је расписан и биће отворен до утрошка планиране суме.

- Конкурисати могу парови којима је медицински констатована неплодност и који имају предлог гинеколога да је потребно урадити вантелесну оплодњу. Уверење треба да изда здравствена установа регистрована за обављање вантелесне оплодње. Потребно је приложити и медицинску документацију, не старију од шест месеци. Парови морају да имају пребивалиште у Кикинди најмање шест месеци, да су здравствено осигурани и да им је медицински констатована неплодност - објаснио је Богдан Тасовац, секретар Секретаријата за социјалну заштиту.

Новцем који се добије од града неће моћи да се плате једино трошкови превоза, али ће моћи да се користи за све остале потребе у овом процесу. Зато је препоручено да будући корисници ове помоћи чувају рачуне услуга које плаћају у здравстваним установама. Новац је намењен и за куповину лекова и суплемената.

- До сада смо разговарали са 34 пара и на основу њихових искустава и сугестија одредили смо суму која ће се одобравати и израдили Правилник о накнади трошкова за вантелесну оплодњу, који је усвојило Градско веће. Озбиљно смо приступили овој проблематици, јер је врло осетљива - објашњава Младен Богдан, председник Скупштине града. - Планирамо да ову меру популационе политике наставимо и следеће године. Надамо се да ћемо бити у могућности да издвојимо и више новца за ову намену.

ПОПУСТИ ЗА ОНЕ СА ТРОЈЕ ДЕЦЕ

Родитељи са троје и више деце ускоро ће моћи да остварују попусте у трговинама, на базенима, спортским клубовима и за комуналне услуге јер је Град Кикинда потписао споразум са Покретом за децу "Три плус". Погодности ће добијати не само у Кикинди већ и у још 24 града у Србији који су у овој мрежи. У Војводини су то: Зрењанин, Ириг и Алибунар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)