ПЕТОРО ДЕЦЕ СЕКСУАЛНО ЗЛОСТАВЉАНО: У Суботици лане регистровано 1.056 жртава породичног насиља, 50 одсто више него пре две године

Ј. Л.

18. 06. 2021. у 07:39

У СУБОТИЦИ је лани регистровано 1.056 жртава породичног насиља, што је за скоро 50 одсто више него пре две године. Током ове године Центру за социјални рад из овог разлога за помоћ се обратило 370 особа, од којих је 264 жена

ПЕТОРО ДЕЦЕ СЕКСУАЛНО ЗЛОСТАВЉАНО: У Суботици лане регистровано 1.056 жртава породичног насиља, 50 одсто више него пре две године

Илустрација / Фото Shutterstock

И Полицијска управа у Суботици бележи пораст изречених кривичних дела које предвиђа Закон о спречавању насиља у породици, којих је лане било 109.

- Најзаступљенији облик је психичко насиље, трпело га је више од половина жртава, које је врло често комбиновано са физичким. Уз то, евидентирано је шест пријава сексуалног насиља, од којих је чак пет према деци до 18 година - изнела је фрапантне податке Мирослава Богавац, директорка Центра за социјални рад у Суботици.

Ови подаци, као и начин како да се пријави насиље и улога институција и медија у његовом спречавању били су тема округлог стола "Поверење у институције", који је организовао Покрајински заштитник грађана.

Откако је почела примена Закона о спречавању насиља у породици, суботичка полиција, која се углавном прва сусреће са пријавом насиља, бележи пораст кривичних дела - 2018. изречено је 111 а 2019. године 135 мера.

- Бележимо и пораст кршења хитних мера, што нама представља велики проблем. Када особу видите први пут немогуће је предвидети да ли ће она прекршити хитне мере, али постоје неке индикације на које се ослањамо и у договору са тужилаштвом одређује се задржавање у складу са Закоником о кривичном поступку - предочио је Вук Радошевић, координатор за послове превенције и сузбијања насиља у породици ПУ у Суботици. - За сваки случај који се пријави врши се процена ризика. Економска зависност жртве, нестабилност насилника или жртве, болести зависности су само неки од разлога због којих жртва може да се врати насилнику и ми у координацији доносимо мере како би се то спречило.

ИСТИНА УМЕСТО НАГАЂАЊА

ВАЖНУ улогу у превнцији насиља имају медији на које се апелује да о случајевима извештавају професионално.

- Разбили смо табу тему, схватили да постоји насиље, и то огромно и да се тиче свих нас. То је оно добро што се десило. Са друге стране, имамо задирање у приватне животе грађана и танка је линија када ћете некога наружити и увредити - сматра Тони Бедалов, новинар РТС. - Зато је важно да се институције отворе према медијима, дају прву информацију шта се догодило, јер ако је немамо, онда се нагађа и пише оно што смо начули.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)