ОРАО ВРАЋЕН У ПРИРОДУ: И други белорепан успешно излечен

Љ. П.

17. 06. 2021. у 18:28

МЛАДА женка орла белорепана (Haliaeetus albicilla) је успешно излечена у прихватилишту ЗОО врта на Палићу и после месец дана је успела да поврати здравствену и физичку кондицију која јој је потребна како би наставила са нормалним животом у природи.

ОРАО ВРАЋЕН У ПРИРОДУ: И други белорепан успешно излечен

ФОТО: ПЗЗП

Када је реч о младим јединкама орлова белорепана, оне, како наводе у Покрајинском заводу за заштиту природе, нису везане за територију, тако да се након опоравка могу вратити на било које одговарајуће подручје.

Ипак, у овом случају, Тим за збрињавање Покрајинског завода за заштиту природе је одлучио да се јединка врати близу места где је и пронађена, јер се у близини налазе шуме и више отворених вода, што чини идеално станиште за ову врсту. С обзиром на то да су се оба белорепана успешно винула у небо, читава акција спасавања је имала срећан епилог.

ФОТО: ПЗЗП

Два орла белорепана су, подсећамо, пронађена 13. маја у атару између Оџака, Каравукова и Српског Милетића, како леже један до другог, што је код Дамира Ивановића ловочувара из ЛУ „Мостанга“, изазвало сумњу да нешто није у реду. Призор који је видео, одмах је пријавио својим надређенима, који су о свему обавестили Републичке и Покрајинске инспекцијске органе.

С обзиром на то да се све дешава око 20 часова, као и на ургентност саме ситуације где се два орла налазе у ропцу за живот, како су тада навели у Покрајинском заводу за заштиту природе, кључни фактор је било време за које ће им се пружити прва помоћ. Околности на лицу места и положај у којем су нађене птице указивале су на потенцијално тровање пестицидима и то највероватније кроз ланац исхране.

ФОТО: ПЗЗП

Према инструкцијама Покрајинске инспекције за заштиту животне средине и Покрајинског завода за заштиту природе, ловочувар је птице однео до прве доступне ветеринарске амбуланте у Оџацима, где им је Тања Јовановић др ветерине, пружила прву помоћ. Птице су ту дочекале јутро, до доласка Тима за збрињавање строго заштићених и заштићених дивљих врста животиња из Покрајинског завода за заштиту природе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)