КРОВ НАД ГЛАВОМ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ ИЗ ХРВАТСКЕ И БИХ: Крај подстанарског живота за 20 породица на територији Крушевца

Novosti online

17. 06. 2021. у 14:33

ЈОШ 20 породица које су током 90-их година морале да напусте своје домове у Хрватској и БиХ добило је могућност да постану власници станова у Крушевцу. У зграду у улици Достојевског бр.19 изграђену у оквиру потпројекта 2 Регионалног стамбеног програма у Републици Србији уселиле су се избегличке породице са укупно 73 члана, које након закупа могу и да купе опредељену некретнину.

КРОВ НАД ГЛАВОМ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ ИЗ ХРВАТСКЕ И БИХ: Крај подстанарског живота за 20 породица на територији Крушевца

Фото: ГУ

- Коначно имамо свој кров над главом- каже Рајка Комленовић, која је из Босне и Херцеговине са супругом Драгомиром избегла 1992.године.

- Годинама смо били подстанари,радили најтеже послове да прехранимо породицу, школујемо децу. Усељење у овај стан једно је од најлепших ствари која нам се догодила у Крушевцу и у Србији.

Крајем прошле године, 40 избегличких породица решило је стамбено питање на територији Крушевца у оквиру програма који заједно реализују Србија,БиХ,Црна Гора и Хрватска уз подршку ОЕБС – а и УНХЦР –а. Највећи донатор програма је ЕУ, а финансијска подршка у континуитету пристиже и од САД, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

- Финансијска средства за изградњу ових 20 станова обезбеђена су највећим делом из донаторског фонда РСП којим управља Банка за развој Савета Европе и који је донирао више од 560.000 евра, док је учешће Града око 65 милиона динара-напомиње Александар Јовановић,заменик градоначелника Крушевца.

- Кроз програм стамбеног збрињавања обезбеђено је 50 станова у закуп уз могућност куповине,10 станова за социјално становање у заштићени условима, три монтажне и пет сеоских кућа и шест пакета грађевинског материјала.

Близу 500 трајних решења за различите видове подршке донето је на територији Крушевца последњих година. Марчело Репићи, представник Делегације ЕУ у Србији напомиње да ЕУ ради на томе да се обезбеди трајно стамбено решење за све избеглице у бившој Југославији.Само је у Србији путем Регионалног стамбеног програма обезбеђено 5.500 породица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)