ЦРНОЈЕВИЋИ ИМАЈУ 101 ГНЕЗДО: Породица из Сремских Карловаца победник такмичења „Домаћинство које су ласте изабрале“

Љ. П.

14. 06. 2021. у 12:01

ДОМАЋИНСТВО Мире Црнојевић из Сремских Карловаца је са 101 активним гнездом сеоских ласта, победник овогодишњег такмичења „Домачинство које су ласте изабрале“. Ова породица је освојила признање и тону кукуруза као награду за љубав и гостопримство сеоским ластама.

ЦРНОЈЕВИЋИ ИМАЈУ 101 ГНЕЗДО: Породица из Сремских Карловаца победник такмичења „Домаћинство које су ласте изабрале“

фото: ДЗППС

У овогодишњем такмичењу које слави природу и село, учествовало је 446 домаћинстава из свих крајева Србије, а укупно у свим домаћинствима која су се надметала, настањено је више од 21.000 сеоских ласта у 3.566 гнезда.

Победничко домаћинство Црнојевић, ушушкано на обронцима Фрушке горе, гаји свиње и брине о 101 гнезду сеоских ласта које украшавају таванице штала и помоћних објеката на њиховом имању. И ове године се потврђује правило да су за победу потребна три услова, штале са таваницом од дрвених греда и дасака за које сеоске ласте лепе своја гнезда направљена од блата, отворена врата и прозори кроз које сеоске ласте слободно улећу и излећу, и незапрашивање штала инсектицидима за сузбијање мува и комараца.

- Од давнина се људи диве и исказују велико поштовање сеоским ластама – истиче Милан Ружић, извршни Директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, које је организатор овог такмичења. - Зато нас одушеве људи који оду корак даље као наша победница Мира која је десетине гнезда која су отпала или су претила да ће отпасти, увезала џаковима за кромпир, разним тканинама, пластичним посудама и на тај начин омогућила преживљавање десетина, ако не и стотина сеоских ласта које се гнезде у њеном домаћинству.

Сва домаћинства која су учествовала у овом такмичењу, учествовала су и извлачењу награда „Срећно гнездо“, а највише среће је имао домаћин Живорад Маринковић из Старог Села код Велике Плане, који у свом домаћинству има једно активно гнездо сеоских ласта. Он је добио ваучер у вредности од 12.000 динара за куповину садница воћа.

Да сеоске ласте нер угрожава само изумирање села и модерна пољопривреда, већ и лоши временски услови, сведочи података да је ове године учествовало скоро идентичан број домаћинстава као и прошле године, али је забележено 1.039 активних гнезда мање, јер их је лане било 4.605. Учесници су приликом пријава за такмичење указивали на чињеницу да су се сеоске ласте ове године због хладног и кишовитог пролећа, касније вратиле и то у значајно мањем броју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)