ЗДРАВА ХРАНА У ШКОЛАМА: Напредна искуства о здравој исхрани ђака у Вуковом Тршићу

В. Митрић

11. 06. 2021. у 12:47

У НАУЧНО-образовном културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу настављене су активности на реализацији пројекта „Здрава храна у школама“, а градоначелник Лознице Видоје Петровић био је домаћин представницима амбасада нордијских земаља на данашњој конференцији и панелима на којим су присуствовали и народна посланица Ивана Поповић, помоћник министра просвете Милан Пашић, градоначелник Шапца Алескандар Пајић и Ваљева Лазар Гојковић.

ЗДРАВА ХРАНА У ШКОЛАМА: Напредна искуства о здравој исхрани ђака у Вуковом Тршићу

ФОТО: В.Митрић

Према речима градоначелника Петровића, у питању је пилот пројекат заснован на темељу искуства нордијских земаља када је у питању здрава исхрана најмлађе популације, пре свега деце предшколског и школског узраста.

- У оквиру овог пројекта организовали смо радионице припреме здравих оброка у у три основне школе у Лозници - „Анта Богићевић“, „Јован Цвијић“ и „Вукова спомен школа“.

Захваљујем се на подршци амбасадора нордијских земаља и Савета министара нордијских земаља, али и нашим представницима основних школа јер смо заједно са њима и са нашом Владом успели да обезбедимо да имају сопствене кухиње, да могу да управо ту припремају храну која долази са ових подручја од наших вредних произвођача органске хране.

Верујем да сви који учествују на овом пројекту деле уверење да нема лепшег посла него кад радите нешто за младе људе, за оне којима остављамо будућност, а то треба да буде нешто што ће и нама старијима да улива додатну снагу и енергију – закључио је први човек града Лознице.

Амбасадор Шведске Јан Лундин казао је да је Шведска једна од четири нордијске земље које су иницијатори ове конференције коју су припремали више од годину дана уз подршку Савета министара нордијских земаља који је финансирао овај пројекат.

- Захвални смо граду Лозници и градоначелнику што су подржали ову иницијативу. Данас смо разговарали о одрживој производњи и припреми оброка у школама где се примењују различите традиције и храна из различитих климатских зона. Мислим да можемо доста занимљивих идеја произвести заједно и научити једни од других – нагласио је амбасадор Шведске Јан Лундин.

Према речима народне посланице Иване Поповић, брига о здравој исхрани деце је нешто на шта сви треба пуно пажње да усмеримо.

- Ми заиста имамо благо у сировинама, имамо фантастично воће и поврће. Посебно ми је било драго да чујем од амбасадора Шведске да је свака друга малина у овој земљи из Србије.

Наша држава улаже пуно у субвенције и у разне друге видове помоћи обнове механизације. Треба да наставимо да подстичемо наше младе привреднике и пољопривреднике да се та сировина преточи у производ и бренд са којим можемо да се представимо у свету – казала је народна посланица Ивана Поповић.

Амбасадор Финске Кимо Лахдевирт сматра да је кључ у нутритивној вредности хране коју деца једу у школама.

- Јако је важно да се корисе локални производи, све оно што је нама најближе и то је заправо идеја онога што су све нордијске земље хтеле да представе на конференцији – истакао је амбасадор Финске Кимо Лахдевирт.

Помоћник министра просвете Милан Пашић рекао је да му је задовољство што је данас био у центру изврсности Министарства просвете, науке и технолошког развоја, које је пре три године решило законски оквир када је у питању здрава исхрана у школама.

- Постоје закони и правилници у овој области. Код нас је то имплементирано најчешће у школама кроз продужени боравак, целодневну наставу. Министарство просвете ће учинити све да деци обезбеди што квалитетнију исхрану, да се што правилније развијају и расту уз редовну физичку активност коју не смемо заборавити, а која је током пандемије била на нижем нивоу – сматра помоћник министра просвете Пашић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)