ВЕЛИКА ШАНСА ЧЕКА КАНДИДАТЕ: Лозница расписала три конкурса за пољопривредне субвенције

В. Митрић

07. 06. 2021. у 19:45

ГРАД Лозница је расписао три конкурса за пољопривредне субвенције који ће трајати до 1. децембра односно до утрошка новца, а ове године активна политика у области пољопривредне производње је још интезивнија на шта указују и значајана новчана средства, која су одлуком о буџету града издвојена за подстицаје пољопривредним произвођачима, посебно младима до 40 година старости, каже градоначелник Лознице, Видоје Петровић.

ВЕЛИКА ШАНСА ЧЕКА КАНДИДАТЕ: Лозница расписала три конкурса за пољопривредне субвенције

Фото: В. Митрић

- Локана власт је у граду на Штири - по Петровићевим речима - ове године за пољопривредне субвенције одредила је 29 милиона динара из касе града, а основни услов за пријављивање на све конкурсе је да произвођачи имаују регистровано пољопривредно газдинство у активном статусу у текућој години.

Фото: В. Митрић

- Први конкурс обухвата улагања у физичку имовину пољопривредних газдинстава и обухвата набавку прикључне пољопривредне механизације, система за наводњавање, садног материјала у воћарству, противградних и мрежа за сенчење, приплодних грла и свега онога што представља физичке компоненте - појашањава Јован Миладиновић из Одељења за привреду. - Други се односи на регресирање вештачког осемењивања крава јуница и остале стоке, а трећи конкурс је конкурс за рефундацију трошкова осигурања животиња, усева, плодова, расадника.

Ове године је, по Миладиновићевим речима, новост и конкурс за младе пољопривредне произвођаче до 40 година старости за шта је предвиђено 5 милиона динара у погледу додатног финансирања и подизања производних капацитета што је у складу са активном популационом политиком града Лозниц речима огледа кроз бројне подстицаје младима и породици годинама уназад.

- Младима управо треба пружити највећу подршку како би самостално били што конкурентнији на великом тржишту - прецизира Максимовић . - У току је припрема конкурсне документације за младе пољопривредне произвођаче, који је ове године пилот пројекат. У овој години је 25 милиона динара директно опредељено за пољопривредне субвенције што је свега 50 одсто од укупно предвиђених пара. За улагања у имовину пољопривредних газдинстава као и за осигурање животиња, усева, расадника средства се рефундирају у износу од 50 одсто, а за жене и младе пољопривредне произвођаче до 40 година старости и до 60 одсто. За вештачко осемењавање крава јуница и остале стоке рефундира се 2000 динара по дози семена односно 80 одсто по захтеву.

Фото: В. Митрић

За инвестиције у имовину газдинстава предвиђено је 17 милиона динара, за вештачко осемењавање милион, за осигурање око два милиона и 4 милиона за набавку око 90 противградних ракета за сезону противградне заштите за коју је, благовремено све спремљено, истичу у локалној власти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)