ЗАБЛУДА И МАНИПУЛАЦИЈА: Михајловић - Нико неће остати без посла, термоелектране се неће гасити

Танјуг

06. 06. 2021. у 11:26

НИКО неће остати без посла, нико неће гасити термоелектране, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић говорећи о недавању могућности да се настави градња ТЕ "Колубара Б", наводећи да се мора обратити пажња на сваку нову инвестицију која се буде радила.

ЗАБЛУДА И МАНИПУЛАЦИЈА: Михајловић - Нико неће остати без посла, термоелектране се неће гасити

Фото Танјуг

Михајловић каже да могућност да се настави градња која траје 35 година није дата, јер сматра да мора много више истраживања да се направи, као и анализа да се уради, те да је то разлог због којег је Влада одлучила да се формира савет у којем ће сви расправљати о томе шта то доноси, а шта може да однесе.

 - Ми морамо да уђемо у воз зеленог рударства и зелене енергетике зато што трошкови које можемо да имамо уколико се не будемо бавили зеленом енергетиком и зеленим рударством могу бити већи касније - казала је Михајловић за ТВ Прва.

На питање ко тражи од Србије да "уђе у воз зеленог рударства и енергетике", Михајловић каже да то нико не тражи и пита зашто се мисли да то неко тражи од нас.

Наглашава да је заблуда и манипулација да ће рудари остати без посла и то манипулација, како каже, радничким животима и радним местима.

 - То апсолутно није тачно, нико није остао без посла када смо делили ЕПС на два предузећа иако су многи причали да ће се то десити. Нико неће остати без посла, ми немамо довољно људи, нама су људи потребни за сваки пројекат који будемо радили, за процес енергетске транзиције, ми без људи који су обучени не можемо, нећемо их ваљда увозити - каже Михајловић.

Министарка не жели да прецизира време када ће бити донета одлука за Колубару Б.

Одговарајући на тврдње представника синдиката ЕПС-а и Колубаре који кажу да се она залаже за престанак производње струје из угља до 2030. године, а не до 2050. што би довело до отпуштања од 16.000 до 30.000 рудара, Михајловић каже да не зна одакле је потекла прича о 2030. години.

 - Хиљаду пута сам објаснила да то није тачно, никакве термоелектране се неће гасити до 2050. године. Наш задатак је да ЕПС заврши своје постојеће пројекте, да она буде ефикаснија, да буде довољно профитабилна, да гарантује све инвестиције које имамо. Нико неће остати без посла, нико неће гасити термоелектране - наглашава Михајловић.

Каже и да наша животна средина мора да буде здравија, али да у исто време ништа не затварамо, уништавамо, већ да учинимо све да и привредни развој иде својим током.

Упитана за јавна предузећа као што су ЕПС и Србијагас, Михајловић је рекла да је припремљено поглавље 15 за преговоре са ЕУ које је, додаје, доста стајало свих ових година јер се није кренуло у реформисање Србијагаса.

 - Суштина је да државна предузећа доносе профит, наравно и енергетску стабилност, довољно струје, довољно гаса, али хајде да тај гас за индустрију буде по нижим ценама него што је данас, али с друге стране, у исто време могу сигурно да буду много ефикаснија, профитабилнија - наводи министарка.

На питање зашто је било важно раздвојити Србијагас и Транспорт гас, Михајловић каже да је то важно да би се знали трошкови које имају и једно и друго предузеће.

Директор Србијагаса Душан Бајатовић је потписао раздвајање компанија, а Михајловић каже да је одуговлачено јер је заинтересованост Бајатовциха била да влада целим гасним сектором.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)