ПРЕЧИСТАЧИ НИЧУ У ГРАДУ И У СЕЛИМА: У Сомбору на време припремили планове и постали део пројекта "Чиста Србија"

Ј. ЛЕМАЈИЋ

02. 06. 2021. у 07:26

ЗАХВАЉУЈУЋИ људима који су на време у планским документима предвидели изградњу постројења за прераду отпадних вода и агилношћу локалне самоуправе, Сомбор је постао део пројекта "Чиста Србија" у оквиру кога ће бити изграђено пет пречистача и чак 240 километара канализационе мреже.

ПРЕЧИСТАЧИ НИЧУ У ГРАДУ  И У СЕЛИМА: У Сомбору на време припремили планове и постали део пројекта Чиста Србија

Фото Град Сомбор

То ће бити убедљиво највеће улагање у овој области у Војводини, финансира га Министарство грађевинарства, а готово сва насељена места биће повезана на канализацију.

- У пројекат смо ушли захваљујући људима који су радили планску документацију, који су у сваком ПДР-у оставили просторе за пречистаче отпадних вода, неко је размишљао на дуже стазе и зато смо ми плански смо покривени и у предности у односу на друге локалне самоуправе. За нас је то веома важно јер 40 одсто града још увек није покривено канализацијом - истиче Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора.

- У граду већ постоји један пречистач, а сада ће бити изграђен још један, док ће остала четири бити у селима, а на њих ће бити повезана и околна насеља.

ХИПЕРХЛОРИСАЊЕ

У ТОКУ је израда документације за доводник воде од Бездана ка Колуту, изградили смо већ постројење за хиперхлорисање, и тамо ће догодине стићи чиста вода. Све ово је дуготрајан процес, ништа се не може урадити преко ноћи, али је битно да идемо у том правцу - додаје Ратковић.

Тако ће на пречистач у Бездану, уз ово место бити повезани и Бачки Брег, Колут и Бачки Моноштор, у Дорослову и Стапар, Станишић ће за сада пречистач имати само за себе, док ће у Кљајићеву бити повезани и Телечка, Чонопља, Светозар Милетић и Алекса Шантић.

Обилазак Челници Сомбора  у фабрици воде у Бачком Моноштору, Фото Град Сомбор

До 2016. на фабрику воде у Сомбору била је прикључена само Чонопља, а значајним улагањима прикључено је и Кљајићево, потом је завршена фабрику воде у Бачком Брегу, играђена бустер станица у Светозару Милетићу, што је основа за даље радове у Станишићу и Шантићу.

- У току су радови на фабрици воде у Бачком Моноштору, а добијена су средства за изградњу бустер станице у Стапару. Дорослово је имало седам бунара а ни у једном није била исправна вода, па смо заменили све цеви, изградили преводнике и у плану је да ове године Стапар и Дорослово коначно добију здраву воду за пиће - додаје први човек града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)