ДОБРО ДОШЛИ У КОШНИЦУ ЗНАЊА: У Матици српској најуспешнијим студентима уручене Бранкове награде

Ј. СИМИЋ

01. 06. 2021. у 22:52

БРАНКОВА награда коју Матица српска у Новом Саду сваке године додељује ауторима најбољих студентских радова из домена књижевних изучавања, за протеклу школску годину добило је четворо даровитих људи.

ДОБРО ДОШЛИ У КОШНИЦУ ЗНАЊА: У Матици српској најуспешнијим студентима уручене Бранкове награде

Фото Н. Карлић

Жири у саставу: проф. др Војислав Јелић (председник) и чланови: доц. др Наташа Половина, проф. др Владимир Гвозден, проф. др Драгана Вукићевић и проф.др Сања Париповић Крчмар, од 21 пристиглог рада са катедри из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Бањалуке и Никшића једногласно је за најбољи прогласио рад Емилије Поповић "Мотив инцеста у драмском стваралаштву Момчила Настасијевића" (Филозофски факултет Нови Сад).

Фото Н. Карлић

- Бавила сам се Настасијевићевим стваралаштвом током безмало целог свог школовања и због чињенице да је он помало скрајнут, а да је његова поетика још недовољно одгонетнута - казала је Поповићева.

ПОД ЗЕМЉОМ

ЛАБОРАТОРИЈА за физику елементарних честица у Илиноису састоји од два неутринска детектора, смештена под земљом на растојању од 1.300 километара. Ови детектори ће омогућити научницима да боље разумеју физику неутрина и њихову улогу у настанку свемира, као и механизме распада протона. Два прототипа ових детектора налазе се у истраживачком центру ЦЕРН у Женеви.

Другу награду добио је Лазар Срдановић за рад "Метафоризација као умјетнички поступак у 'Бескрајној причи' Михаела Ендеа" (Филолошки факултет Никшић, Студијски програм за српски језик).

Фото Н. Карлић

Трећу награду равноправно су поделиле Наташа Бановић са Филозофског факултета у Новом Саду ("Поетика барокне књижевности у збирци 'Пландовања' Ивана Џива Бунића") и Јована Сувајџић са Филолошког факултета у Београду ("Деперсонализација као аспект модернизације приповедања у 'Новембру' Густава Флобера и 'Дневнику о Чарнојевићу' Милоша Црњанског".

Фото Н. Карлић

Лауреатима, са изузетком Срдановића који ће Бранково признање преузети накнадно, награде је јуче уручио председник Матице српске проф. др Драган Станић поручивши им да су њихови радови гаранција трајања Матице српске и у времену будућем "јер сви ми припадамо једној култури и Матици која нас окупља да би наша кошница културе и знања трајала и наредним генерацијама".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)