ОД "ДОЛИНЕ ГЛАДИ" ПОСТАЛИ СУ ЛИДЕРИ: Према подацима Републичког завода за статистику Општина Владичин Хан мења статус

Ј. СТОЈКОВИЋ

01. 06. 2021. у 08:25

ОПШТИНА Владичин Хан, према подацима Републичког завода за статистику, по висини просечних примања на југу Србије лидер је у два округа у Пчињском и Јабланичком. Ови подаци некадашњу "долину глади" сврставају у ред правих економских чуда, које је један озбиљан инвеститор успео да доведе у ред најбоље плаћених јужњака.

ОД ДОЛИНЕ ГЛАДИ ПОСТАЛИ СУ ЛИДЕРИ: Према подацима Републичког завода за статистику Општина Владичин Хан мења статус

Погон фабрике "Теклас"

Пре само десетак година Владичин Хан је редовно био међу 10 локалних самоуправа са најнижим зарадама у Србији, а онда се догодио преокрет.

Горан Младеновић, председник ове мале општине на југу Србије, која према последњем попису броји око 21.000 становника, каже да је ово само почетак, и да иза свега стоји пуно рада.

Од 2016. када је "Теклас" отворио фабрику у Хану, све је кренуло набоље. У фабрици ради 1.200 људи, некада и читаве породице. Њихове зараде су врло пристојне, што се одражава и на приватно предузетништво које је у порасту - каже Младеновић.

Он каже да су своју шансу видели, у условно речено, пропалим гигантима и да још увек постоје неразрешена имовинска питања која успоравају даљи развој привреде.

- Ја увек волим да кажем да враћамо нашој општини стари сјај. Не треба заборавити да је некада у Хану радила "Фопа" која је запошљавала преко 1.000 радника, исто толико и "Делишес", затим "Слога"... Данас има доста малих компанија које послују стабилно и према евиденцији Националне службе око 2.000 људи је без посла - појашњава Младеновић.

Новинар Радоман Ирић, који прати економију око три деценије, подсећа да је пре само десетак година Владичин Хан називан "долином глади".

- Од 2012. године, нешто се догодило у главама и функционера локалне власти и власника малих и средњих предузећа. Од тада, из године у годину, економска моћ и привреде и запослених у Владичином Хану, почели су да јачају брже од свих на југу Србије. Владичин Хан има нешто што обичан човек не види, здрава и јака мала и средња приватна предузећа која почивају на здравим тржишним параметрима - сматра Ирић.

Према његовом мишљењу јак приватни сектор и добра логистика локалне самоуправе највероватнији су одговор на питање зашто је Владичин Хан тако напредовао.

ПРИЧА СЕ ДА РУСИ ДОЛАЗЕ

ИЗ више извора "Новостима" је потврђено да један руски инвеститор планира почетак производње у овој општини. Председник општине Горан Младеновић каже да не жели да говори о томе док се не дефинишу у потпуности договори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)