ДА ВЕСТИ СВИМА БУДУ ДОСТУПНЕ: Нови Сад и Београд заједнички у подршци особама са инвалидитетом

З. ГРУМИЋ

29. 05. 2021. у 11:00

ГРАДОВИ Београд и Нови Сад као и београдске општине Савски ценац и Врачар успешно су остварили међуопштински пројекат унапређења положаја особа са инвалидитетом, који су финансијски подржали Министарство државне управе и локалне самоуправе и Влада Швајцарске.

ДА ВЕСТИ СВИМА БУДУ ДОСТУПНЕ: Нови Сад и Београд заједнички у подршци особама са инвалидитетом

Фото З. Грумић

Резултати лане реализованог пројекта "Успостављање међуопштинске сарадње у циљу оснивања сервиса подршке у мобилности и комуникацији", вредног 20.710 швајцарских франака, представљени су јуче у Новом Саду током посете гостију из главног града.

- Циљ нам је био да уведемо нови сервис подршке за особе са инвалидитетом, којим се повећава доступност информација коришћењем нових информационих и комуникационих технологија. Током прошле године размењивали смо знања и искуства добре праксе ради унапређења положаја особа са инвалидитетом - истакла је Љиљана Коковић, саветница новосадског градоначелника.

АПЛИКАЦИЈА ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ

КАО резултат међуопштинске сарадње настала је апликација за мобилне телефоне са сервисним информацијама попут искључења воде и струје, измена линија градског превоза и друге. - Ти подаци налазе се на једном месту и приступачни су свима, а доступни су такође као звучне информације и оне на знаковном језику - рекао је Дарко Миленковић, члан Општинског већа Врачара, напомињући да апликација може бити преузета у "Гугл-плеј" продавници.

На тај начин је, како је додала Коковићева, реализовано низ едукација за оспособљавање тумача на знаковном језику и покренута мобилна апликација "Инфо за све" са сервисним информација и фејсбук-страница подршке у мобилности и комуникацији. Владимир Павловић, члан Општинског већа Савског венца, нагласио је да је уклањање свих препрека са којима се особе са инвалидитетом сусрећу у свакодневном животу, приоритет сарадње у оквиру тог пројекта, као и у будућим пројектима.

Сервис гости и нови штампач у Канцеларији за особе са инвалидитетом, Фото З. Грумић

У присуству гостију из Београда Граду Новом Саду је, у просторијама Канцеларије за особе са инвалидитетом, предат на употребу штампач на Брајевом писму, на којем ће бити штампани материјали са важним информацијама, како би били доступни слепим и слабовидим особама.

Одштампан је и присутнима прочитан први текст на новом штампачу "Добро дошли у Нови Сад, Европску престоницу културе".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПАНЕЛИ БРАНЕ ГРАД ОД ВОДЕ: Сремска Митровица обележила је на кеју осам година од успешне одбране од великих поплава