ДА ВЕСТИ СВИМА БУДУ ДОСТУПНЕ: Нови Сад и Београд заједнички у подршци особама са инвалидитетом

З. ГРУМИЋ

29. 05. 2021. у 11:00

ГРАДОВИ Београд и Нови Сад као и београдске општине Савски ценац и Врачар успешно су остварили међуопштински пројекат унапређења положаја особа са инвалидитетом, који су финансијски подржали Министарство државне управе и локалне самоуправе и Влада Швајцарске.

ДА ВЕСТИ СВИМА БУДУ ДОСТУПНЕ: Нови Сад и Београд заједнички у подршци особама са инвалидитетом

Фото З. Грумић

Резултати лане реализованог пројекта "Успостављање међуопштинске сарадње у циљу оснивања сервиса подршке у мобилности и комуникацији", вредног 20.710 швајцарских франака, представљени су јуче у Новом Саду током посете гостију из главног града.

- Циљ нам је био да уведемо нови сервис подршке за особе са инвалидитетом, којим се повећава доступност информација коришћењем нових информационих и комуникационих технологија. Током прошле године размењивали смо знања и искуства добре праксе ради унапређења положаја особа са инвалидитетом - истакла је Љиљана Коковић, саветница новосадског градоначелника.

АПЛИКАЦИЈА ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ

КАО резултат међуопштинске сарадње настала је апликација за мобилне телефоне са сервисним информацијама попут искључења воде и струје, измена линија градског превоза и друге. - Ти подаци налазе се на једном месту и приступачни су свима, а доступни су такође као звучне информације и оне на знаковном језику - рекао је Дарко Миленковић, члан Општинског већа Врачара, напомињући да апликација може бити преузета у "Гугл-плеј" продавници.

На тај начин је, како је додала Коковићева, реализовано низ едукација за оспособљавање тумача на знаковном језику и покренута мобилна апликација "Инфо за све" са сервисним информација и фејсбук-страница подршке у мобилности и комуникацији. Владимир Павловић, члан Општинског већа Савског венца, нагласио је да је уклањање свих препрека са којима се особе са инвалидитетом сусрећу у свакодневном животу, приоритет сарадње у оквиру тог пројекта, као и у будућим пројектима.

Сервис гости и нови штампач у Канцеларији за особе са инвалидитетом, Фото З. Грумић

У присуству гостију из Београда Граду Новом Саду је, у просторијама Канцеларије за особе са инвалидитетом, предат на употребу штампач на Брајевом писму, на којем ће бити штампани материјали са важним информацијама, како би били доступни слепим и слабовидим особама.

Одштампан је и присутнима прочитан први текст на новом штампачу "Добро дошли у Нови Сад, Европску престоницу културе".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА ЛИ ЈЕ ОДГОВОРНО РУДАРСТВО МОГУЋЕ? Литијум за батерије електричних возила, до 2050. биће 57 пута траженији

ДА ЛИ ЈЕ ОДГОВОРНО РУДАРСТВО МОГУЋЕ? Литијум за батерије електричних возила, до 2050. биће 57 пута траженији

КРИТИЧНЕ минералне сировине Сједињене Америчке Државе и Европска унија сматрају кључним за економску и нацио- налну безбедност. И наша земља је богата овим минералима, чија се вредност мери стотинама милијарди евра.

25. 11. 2023. у 10:00

МИЛИОНИ: Колико је Прија чисто пара зарадила у Хрватској - слушао је сваки осми становник Загреба

МИЛИОНИ: Колико је Прија "чисто" пара зарадила у Хрватској - слушао је сваки осми становник Загреба

ЗБОГ Александре Пријовић су у Загребу били попуњени хотели и апартмани, а због еуфорије која је владала, биле су закрчене и улице, те су се родиле и нове пословне идеје.

11. 12. 2023. у 13:56

Коментари (0)

ДИВЉАШТВО! Амерички новинар не може да верује шта је управо доживео Никола Јокић