УТИЦАЈ ВЕЛИКИХ СИЛА НА СТВАРАЊЕ ТИТОВЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Предавање Срђана Граовца на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада

Ј.Симић

28. 05. 2021. у 09:30

ПРЕДАВАЊЕ Срђана Граовца на тему „Стварање Титове Југославије и велике силе" може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

УТИЦАЈ  ВЕЛИКИХ СИЛА НА СТВАРАЊЕ ТИТОВЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Предавање Срђана Граовца на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада

Фото:КЦНС

Говорећи о стварању комунистичке или Титове Југославије, Граовац се посебно осврнуо на кључну улогу коју су велике силе имале у њеном формирању.

На другом заседању АВНОЈ-а донесене су одлуке о стварању државне организације нове Југославије, која је добила свој парламент и владу. Усвајањем декларације и одлука обезбеђене су тековине народноослободилачког рата и онемогућен је повратак на предратно стање и пре свих одбачена могућност поновног успостављања монархије за коју се залагала Велика Британија, видећи своју продужену руку у Дражи Михајловићу. Равногорски покрет је усвојио резолуцију потпуно супротну декларацији коју је формулисао АВНОЈ.

-Међутим, комунисти, под вођством Тита, крајем новембра 1943. сазвали су састанак у Јајцу на ком је одлучено да се створи нова влада и нови устав. Закључци са овог састанка проглашени су тековинама Титове герилске борбе – рекао је Граовац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)